Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstridda godkännande att gå vidare med vindkraft och ICA Kvantum

Annons


I somras togs första spadtaget och ny HVDC-fabrik håller för fullt på att byggas, för 300 miljoner kronor, vid ABB-Ludvika. Igår gavs ABB Fastigheter bygglov för ytterligare nya produktionslokaler, för totalt 50 miljoner kronor, som ska byggas inom ett år.
- Och det kommer mera, säger Tommy Johansson på ABB Fastigheter om framtidstron på högspänningsprodukter och -teknik.

+ Miljö- och byggnämnden i Ludvika beslutade på onsdagen att ge bygglov för två tillbyggnader av industrilokaler inom ABB-Ludvikas industriområde. Dels en tillbyggnad med 1500 kvadratmeter stor packhall, intill slutmontagedelen i transformatorhallen. Dels en tillbyggnad med 2600 kvadrat, plus 1500 kvadrat skärmtak, för att utvidga brytarlinjen (ner mot STRI) att flytta in i 2012 när tillverkningen av brytkammare/inneslutningar flyttas från Grängesberg till Ludvika

Fyra vindkraftverk

+ Bygglov gavs igår till Kopparleden AB/Anders Skoglund om uppförande av två vindkraftverk på Sausberget och två på Gussjöberget. Miljö- och byggnämndens ordförande Ingrid Holmström S säger att loven gäller toppar som tidigare godkänts för vindkraftsutbyggnad. Vindkraftsverksamheten bedöms kunna bedrivas utan betydande olägenheter för omgivningen. Vägar, kabeldragningar och verkens exakta placeringar ska bestämmas i samråd med byggkontoret.

Bibliotek blir boende

+ Ludvikahem ges lov att bygga om gamla bibliotekslokalerna på Lingongården på Ludvika Gård till LSS-boende för funktionsnedsatta. Det handlar om fem lägenheter á cirka 50 kvadratmeter samt ett stort gemensamt utrymme. Biblioteket som ståt tomt ett par år blir alltså boende för unga med behov av eget särskilt boende.

ICA Kvantum

+ Miljö- och byggnämnden har godkänt samrådet och beslutat att nu ska detaljplanen för Valla 1, som medger utbyggnad av ett ICA Kvantum i Sänkan bakom Ludvika Sporthall, ut på utställning. Under andra samrådsmötet kallades kommunala tjänstemän och politiker i starka ordalag för "arroganta" och "idioter" för att de inte, enligt motståndarna, skrotar hela projektet. Ingrid Holmström hänvisar till att handelsområde i Sänkan förekommer i S valprogram - och nu blev det ICA som vill bygga för att ersätta ICA Matmäster vid Marnästorg. Ett ICA Kvantum-bygge förutsätter att Kyrkskolan får tillgång till en gångtunnel under järnvägen för att vid uteaktiviteter lät ta sig ner till Stensvedens idrottsplatser.
+ Nämnden gav nytt hopp åt Bertil Bratts idé sedan 15 år att inrätta några vattenspeglar i "döda fallet" när vattnet inte forsar i Ludvikaforsen. Vattenspeglar och promenadstigen längs forskanten ska nu utredas om Länsstyrelse, VB Energi och rent av näringslivet kan medverka till att forsen blir snyggare område.

BOO ERICSSON