Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstridda godkännande att gå vidare med vindkraft och ICA Kvantum


I somras togs första spadtaget och ny HVDC-fabrik håller för fullt på att byggas, för 300 miljoner kronor, vid ABB-Ludvika. Igår gavs ABB Fastigheter bygglov för ytterligare nya produktionslokaler, för totalt 50 miljoner kronor, som ska byggas inom ett år.
- Och det kommer mera, säger Tommy Johansson på ABB Fastigheter om framtidstron på högspänningsprodukter och -teknik.

+ Miljö- och byggnämnden i Ludvika beslutade på onsdagen att ge bygglov för två tillbyggnader av industrilokaler inom ABB-Ludvikas industriområde. Dels en tillbyggnad med 1500 kvadratmeter stor packhall, intill slutmontagedelen i transformatorhallen. Dels en tillbyggnad med 2600 kvadrat, plus 1500 kvadrat skärmtak, för att utvidga brytarlinjen (ner mot STRI) att flytta in i 2012 när tillverkningen av brytkammare/inneslutningar flyttas från Grängesberg till Ludvika

Fyra vindkraftverk

+ Bygglov gavs igår till Kopparleden AB/Anders Skoglund om uppförande av två vindkraftverk på Sausberget och två på Gussjöberget. Miljö- och byggnämndens ordförande Ingrid Holmström S säger att loven gäller toppar som tidigare godkänts för vindkraftsutbyggnad. Vindkraftsverksamheten bedöms kunna bedrivas utan betydande olägenheter för omgivningen. Vägar, kabeldragningar och verkens exakta placeringar ska bestämmas i samråd med byggkontoret.

Bibliotek blir boende

+ Ludvikahem ges lov att bygga om gamla bibliotekslokalerna på Lingongården på Ludvika Gård till LSS-boende för funktionsnedsatta. Det handlar om fem lägenheter á cirka 50 kvadratmeter samt ett stort gemensamt utrymme. Biblioteket som ståt tomt ett par år blir alltså boende för unga med behov av eget särskilt boende.

ICA Kvantum

+ Miljö- och byggnämnden har godkänt samrådet och beslutat att nu ska detaljplanen för Valla 1, som medger utbyggnad av ett ICA Kvantum i Sänkan bakom Ludvika Sporthall, ut på utställning. Under andra samrådsmötet kallades kommunala tjänstemän och politiker i starka ordalag för "arroganta" och "idioter" för att de inte, enligt motståndarna, skrotar hela projektet. Ingrid Holmström hänvisar till att handelsområde i Sänkan förekommer i S valprogram - och nu blev det ICA som vill bygga för att ersätta ICA Matmäster vid Marnästorg. Ett ICA Kvantum-bygge förutsätter att Kyrkskolan får tillgång till en gångtunnel under järnvägen för att vid uteaktiviteter lät ta sig ner till Stensvedens idrottsplatser.
+ Nämnden gav nytt hopp åt Bertil Bratts idé sedan 15 år att inrätta några vattenspeglar i "döda fallet" när vattnet inte forsar i Ludvikaforsen. Vattenspeglar och promenadstigen längs forskanten ska nu utredas om Länsstyrelse, VB Energi och rent av näringslivet kan medverka till att forsen blir snyggare område.

BOO ERICSSON