Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ond, bråd död i Folkarebygd

 Det började med en kommunal krisrapport, som bara blev ­liggande. Mats Myrén bestämde sig för att skriva en populärversion av den. Det blev hans första deckare.

Nu har det blivit sju böcker och motiven hämtas från södra Bergslagen. Mats Myrén är ordförande för kommunens revisorer, en bra miljö för nya uppslag. Hösten 2012 var Mats Myrén initiativtagare till den granskning som avslöjade oegentligheter inom ledningen för Gamla Byn AB, ordförande avgick och vd fick gå. Mats Myrén ler klurigt som svar på frågan om inte den affären kan bli uppslag till nästa bok.

Han hämtar sina intriger från bygden. Första boken Mygel och mord på Sommarö handlade om Värmdö. Där hade Mats Myrén varit med och skrivit krisrapporten om hur kommunen skulle gå vidare. I boken flyr skurken, kommunalrådet man, till Spanien. Mats och hans fru åkte efter, bosatte sig ett år på Solkusten i Spanien och han skrev uppföljaren Sommarö – Costa del Crime t/r.

Familjen hade flyttat till Stockholm och hittat sin drömstuga i Björkvik, en ­liten by i Folkärna. Stugan har en sjötomt vid Brillingen och blev permanent­boende. Därmed flyttade också handlingen i de kommande böckerna till Dalarna och Folkärnabygden.

Mats Myrén säger att han inte tänkt sig att han skulle skriva deckare.
– Tangenterna tog överhand, säger han.

Han läser mycket, inte minst deckare.
– Fördelen med att skriva är att om jag inte tycker att någon är riktigt bra så kan jag ändra texten tills jag blir nöjd. Läsaren får ju hålla tillgodo med den givna versionen.

Personerna hämtar han ­ofta ur bekantskapskretsen. Hans polisman, Bengt Eriksson, som finns med i alla böckerna, har många drag av den pensionerade Avestapolisen Helge Eriksson. En sommargranne fick, ­efter att ha sagt ja, låna drag till en av mördarna. Reidar, Södra Dalarnas da Vinci har också en förebild. Sjöviks folkhögskola är miljö för ett par av böckerna. mc-gänget Masänglarna höll till i Brukshotellet.

Senaste boken heter Stjärnsmällen.
– Vi var och såg Rune Lindströms Himlaspel om en väg som till himla bär, jag ville skriva om en väg i motsatt riktning, säger Mats Myrén.

Det blev en thriller om en sten som från Himla kom. Meteoritnedslaget som bildade Siljanringen, och modern teknik och dramatik mellan agenter från olika länder i skatteparadiset Jersey är ramen till berättelsen där många av figurerna från de tidigare böckerna kommer tillbaka.

Han skriver för att det är roligt, för att roa och i någon mån oroa. Böckerna ger han ut själv. Det blir ett antal hundra exemplar av varje bok och hans trogna läsare frågare efter nästa.

Mats Myrén arbetar politisk, han har suttit som nämndeman i Svea hovrätt och sitter i Falu tingsrätt, vilket ger honom värdefull kunskap till böckerna. Hans huvuduppdrag är dock sammankallande i kommunrevisionen.
– Det är både spännande och intressant, speciellt den inriktning vi valt att vara proaktiva och förebyggande.

Visst retar han upp en del. Den första stora insatsen var att granska turer kring cykelbron i Jularbo som skulle kosta 40 000 kronor men slutade på 1,2 miljoner. När tips och prat om vad som hände inom Gamla Byn ledde till en granskning fick Mats Myrén höra att han drev en personlig vendetta mot ordföranden.
– Ett kommunalt ägt ­bostadsbolag agerar på uppdrag av och utifrån ett förtroende från kommunens medborgare. Det får aldrig bli en stat i staten, kommenterar Mats Myrén. Vår granskning visade på såväl ett flertal fall där lagen om upphandling inte följts, som direkta oegentligheter från ordförande och VD i samband med representation. Om en verksamhet. Bolag eller ej tillåts verka utan vederbörlig tillsyn, blir det lätt att beslut fattas i slutna rum och styrelsens samman träde blir en snabbt avverkad transportsträcka.

Han påpekar att kommunrevisorerna granskar de förtroendevalda, inte tjänstemännen. Och han är glad över att revisorerna inte blandar in partipolitik i arbetet. Han erkänner det inte, men kanske kommer turerna inom styret för Gamla Byn att dyka upp i en kommande Mats Myrén-deckare.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se