Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onykter nekades vård

Ambulans- personalen gick emot läkarens bedömning – och lämnade över en okontaktbar man till polisen. Mannens tillstånd förvärrades, visar en rapport från patrullen.

Nu vill polisen veta varför ambulanspersonalen agerade som de gjorde. Läkaren ville att den berusade mannen skulle skickas till Falun för vård – men ambulanspersonalen gjorde en annan bedömning och lämnade mannen till polisen. Men mannen blev sämre, och fördes några timmar senare till Falu lasarett ändå.

Det är i en polisrapport, skickad från polischef Mattias Skarp i Ludvika till ambulansen, som händelseutvecklingen finns beskriven. Den 7 juni omhändertog en polispatrull i Ludvika en man för fylleri. Mannen var okontaktbar – och patrullen förde honom till sjukhuset för bedömning av läkare, enligt polisrapporten.

Mannen lät rosslig när han andades och var slemmig i mun och hals. Enligt polisernas berättelse var mannens syresättning låg och läkare bedömde att han skulle föras till akuten i Falun för fortsatt vård – och en ambulans beställdes. Men ambulanspersonalen kom fram till en annan slutsats när de anlände till sjukhuset, skriver poliserna.

Efter att ha gjort egna tester på mannen menade de att han inte behövde läkarvård. Polispatrullen bad då ambulanspersonalen att prata med läkaren som gjort den första bedömningen. Efter en stund återvände de och berättade att läkaren varit upptagen – och att mannen kunde sitta i arresten för tillnyktring, skriver patrullen i sin rapport.

Ambulansen lämnade sedan platsen. Tre timmar senare försämrades mannens tillstånd i arresten, med andningsproblem. Ny ambulanspersonal kom, och gjorde bedömningen att han skulle föras till Falu lasarett ändå för läkarvård.
– Bakgrunden är att patrullen tycker att det kändes som att mannen skulle ha fått vård i första skedet, och ville informera mig, säger Mattias Skarp och fortsätter:
– Därför tänkte jag öppna upp en dialog med landstinget och höra deras syn på saken. Det är ingen anklagelse eller någon kritik, jag vet ju inte vilka förutsättningar de hade i stunden.

Fredrik Forselius, biträdande verksamhetschef på ambulansen, har inte fått ärendet i handen ännu.
– Jag kan inte uttala mig i det här fallet, innan jag har pratat med dem.
– Vi måste prata med berörd personal, det gör vi ju alltid, och få en bedömning av dem med en skriftlig redogörelse om varför man har gjort den bedömningen vid det aktuella tillfället, säger Fredrik Forselius.

Rent generellt säger han dock att man inte kan ändra en läkares beslut.
– Läkarbeslut gäller i de allra flesta fall, om man inte kommer överens om något annat eller om tillståndet förändrats.

Jesper Eriksson/DT