Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opera direktsänds på Folkets hus bio

På fredag visas operan Turandot på Folkets hus biograf i direktsändning från Kungliga Operan i Stockholm.
– Det är den enda biosalongen i Dalarna där man kan se föreställningen. Vi hoppas på fullsatt, säger Robin Lindkvist, Folkets hus.

Turandot är skriven av den italienske kompositören Giacomo Puccini och har den världsberömda sopranen Nina Stemme i huvudrollen. Hon har två gånger valts till Årets sångerska av en tysk tidskrift. Tidigare har Turandot varit en av Birgit Nilssons stora roller.

Alla föreställningar med Nina Stemme som Turandot är slutsålda på Kungliga Operan. Därför är enda chansen nu att uppleva föreställningen när den sänds live på bio den 8 mars.
– Turandot är en riktigt grym och blodig opera. Den handlar om kejsarinnan Turandot. För att vinna hennes hjärta måste friarna klara tre prov, annars blir de halshuggna, beskriver Robin Lindkvist operans handling.
Prinsen Calàf blir förälskad och bestämmer sig för att anta utmaningen. Proven han ställs inför är att besvara tre gåtor. Prinsens roll sjungs av en italiensk tenor vid namn Riccardo Massi.

Turandot betraktas som den sista stora italienska operan och Puccinis modernaste verk. Den är påverkad av avtantgarde, film och tolvtonsmusik. Puccini skrev den då han låg på sin dödsbädd 1924 och den fullbordades av en annan kompositör.
Operan är i två akter och före föreställningen och i pausen finns tid för mingel med tilltugg på Folkets hus.

Det är digitaliseringen av Folkets hus bio som öppnar möjligheten till livesändningar.
– Fördelen med att se föreställningar på en biograf är att man kommer närmare, är nästan med uppe på scenen. Vi har också bra ljudsystem, säger Robin Lindkvist.
Han är uppväxt i Säter och nyanställd för att utveckla kulturprogrammet på Folkets hus efter att tidigare ha arbetat vid Film i Dalarna.

Nästa operasändning blir den 16 mars då Francesca da Rimini står på repertoaren. Sändningar av teater, konserter och sportevenemang planeras också i biografen.
Konserter med Mando Diao, Rolling Stones och Queen är några av de livesändningar som väntar.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se