Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opera för hela slanten

Den som gillar opera får sitt lystmäte i helgen. Dalhalla Opera laddar med Rickard Wagners Rhenguldet. Opera på skäret satsar på Barberaren i Sevilla. Dessutom arrangeras operaföreställningar i både Hedemora och Dala-Floda.

Vem eller vilka som kommer att locka mest publik och vilka uppsättningar som får högst betyg är givetvis i skrivande stund omöjligt att svara på. DD kommer att recensera föreställningarna i både Dalhalla och Opera på Skäret. Så räkna med mycket konstmusik på kultursidorna på måndag.

För Dalhallas operaverksamhet känns det som om satsningen på Rhenguldet måste bli en både konstnärlig och publikmässig succé om operan skall få ett nytt och betydligt stadigare fäste i det forna kalkbrottet. Några fler ekonomiska misslyckanden finns det knappast utrymme för. Det vilar ett stort ansvar på den nya organisationen, ingen nämnd ingen glömd.

Richard Wagners Rhenguldet är den första delen i den väldiga Nibelungens ring. Produktionen sägs nu vara speciellt anpassad för just Dalhallas magnifika och betagande miljö. Än en gång spelar kalkbrottet och naturens egen spelplats en viktig roll i sammanhanget. Den bör bilda en storslagen ram för jättar, gudar, gudinnor, nibelungar och rhendöttrar.
Sångarensemble består av Anders Larsson, Anna Larsson, Ola Eliasson och Helene Ranada. Wagnerorkestern utgörs av Dalasinfoniettan och Gävle Symfoniorkester under ledning av Patrik Ringborg.
Marcus Jupither – den erfarne Wagnersångaren – gör sin debut som regissör i och med Dalhalla Operas uppsättning av Rhenguldet. Det är givetvis en liten chansning men som kan visa sig vara ett lyckokast. Premiär i morgon, lördag och ny föreställning nästa lördag den 17 augusti.
Opera på skäret har premiär på Barberaren i Sevilla i dag, fredag och även på söndag. Gioacchino Rossinis opera är som bekant av det mer komiska och underhållande slaget jämfört med Wagners musikverk. Greve Almaviva är förälskad i Rosina vilket också hennes förmyndare, Bartolo, är. Rosina hålls inlåst och greven tar hjälp av Figaro, stadens förslagne barberare, för att vinna Rosinas kärlek. Sångsolisterna är Liine Carlsson / Aurora Tirotta som Rosina. Dominique Moralez / Martin Nyvall turas om att sjunga Almaviva. Omar Kamata / Pavel Yankovsky delar på rollen som Figaro. Opera på skäret gör totalt elva föreställningar under perioden fredag nionde augusti till och med söndag den första september.

Den som föredrar opera i en betydligt mer intimare miljö bör antingen åka till Teaterladan i Hedemora eller besöka Dala-Floda i helgen. I Hedemora bjuder hovsångerskan Hillevi Martinpelto till sångfest i gamla anrika Teaterladan på lördag. Här medverkar Mikael Weinius, firad Wagnertenor, Marianne Hellgren-Staikow, solist på Operan, Michael Engström, piano. Det blir även stipendieutdelning till Karolina Nordman.

Dala-Floda satsar på en egen Operafest under veckoslutet. Det blir konserter och barnföreställning samt operamiddag. Den startade redan i går med ett konsertprogram med titeln Jussi i våra hjärtan. Här utgör bland andra Flodahallen spelplats. Här förekommer också workshops, samarbete mellan ungdomar med och utan funktionshinder samt professionella musiker och sångare. I år skriver ungdomar en egen opera som framförs på scen.

Den här satsningen står sopranen Anna Eklund- Tarantino bakom. Årets upplaga är den tredje i sammanhanget och görs numera i samarbete med Dalhalla. Dala-Flodas operafest är ett utmärkt exempel på när den seriösa konstmusiken försöker bryta ned osynliga barriärer mellan vad som betraktas som finkultur, ett slags klassisk folkbildning. Arrangören bjuder in såväl proffs, amatörer, gammal som ung.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se