Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operation kd övertygar inte

En för alla och alla för en – det har knappast varit Alliansens motto. Moderaterna tar hem det mesta i alla interna förhandlingar.

Gårdagens utspel om mer pengar till pensionärerna var således inte en helt övertygande operation rädda kd. Partiet ligger i den senaste opinionsmätningen under fyraprocentsspärren och behöver allt hjälp det kan få.

Kd och Göran Hägglund uppfattar sig själva som de verkligt svagas företrädare i riksdagen och just pensionärerna har de alltid talat sig varma för.

Det pinsamma är bara att kristdemokraterna medverkat till en ekonomisk politik som sedan Alliansen tog makten ökat gapet mellan pensionärer och de som arbetar. Det är jobbskatteavdragens mest uppenbara effekt och förmodligen en av huvudförklaringarna till att kristdemokraterna backat så mycket. Men inte bara det. Det nya pensionssystemet – som inte längre är så nytt – bygger på den enkla principen att när ekonomin går dåligt, ja då försämras pensionerna. Konjunkturpolitiskt är det egentligen uppåt väggarna, eftersom det förstärker varje läge i konjunkturen: Går det riktigt dåligt, så går det ännu sämre för pensionärerna. Den så kallade bromsen i systemet slår till när tillväxten varit svag.

Nu meddelade i alla fall Alliansen att man kommer att ge pensionärerna ett tillskott i form av en skattesänkning. Det är små belopp det rör sig om, men för dem som är riktigt illa ute är det naturligtvis bättre än ingenting.

Men det är så pass litet att Göran Hägglund knappast kan skryta om det inför pensionärerna. Hela operationen framstår ju som ett klent försök att reparera en stor orättvisa som regeringen själv skapat.

Presskonferensen igår demonstrerade dessutom än en gång att begreppet reform för Alliansen bara har en innebörd: skattesänkning.

Det enda rimliga vore naturligtvis att sakta men säkert ta bort jobbskatteavdragen och på så sätt minska gapet mellan dem som arbetar och pensionärerna, och även till arbetslösa och sjukskrivna. Det skulle ge mer pengar till statskassan som kunde användas för verkliga reformer.”Men det är så pass litet att Göran Hägglund knappast kan skryta om det inför pensionärerna. Hela operationen framstår som ett klent försök att reparera en stor orättvisa som regeringen själv skapat.”

Göran Greider
goran.greider@daladem.se