Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att isolera Vitryssland gör större skada än nytta

Annons

Europaparlamentariker Jens Nilsson (S) svarar på Martin Ängebys kritik om att regeringen medverkat till att lyfta EU-sanktioner mot Vitryssland.

Martin Ängeby skriver i Dala-Demokraten den 20/10 att jag borde övertyga mitt eget parti om situationen i Belarus (Vitryssland). Jag välkomnar att Ängeby delar min oro över situationen i landet. Som jag skrev i min artikel (Dala-Demokraten, 17 oktober) är det viktigt att vi öppet diskuterar läget i Belarus. Men att använda mitt inlägg för att plocka politiska poäng genom att kritisera mitt parti och Sveriges regering är en ohederlig argumentation.

Under min resa till Belarus i början av oktober stärktes jag i min uppfattning om att det nyligen genomförda valet till inte gått rätt tillväga. Representanter från oppositionen som jag mötte gav uttryck för en stor frustration över situationen och deras känsla av att befinna sig på en isolerad ö i Europa.

Att ytterligare isolera landet och dess medborgare tror jag i dagsläget skulle göra med skada än nytta.

MER DEBATT: Situationen i Europas sista diktatur måste uppmärksammas

Ängeby presenterar inga egna förslag på hur vi ska bidra till en positiv utveckling i Belarus, förutom att ta ett steg bakåt och återinföra de nyligen lyfta sanktionerna. Även om jag förstår argumentationen är jag inte övertygad om att det är rätt väg att gå. Att ytterligare isolera landet och dess medborgare tror jag i dagsläget skulle göra med skada än nytta.

Det är så viktigt att hitta en bra balans i relationerna med Belarus. Det kan innebära att lyfta på sanktioner, men på villkor att regimen tar steg i demokratisk riktning. Med tanke på landets politiska arv och nuvarande situation kommer förändring givetvis inte att ske över en natt. Det har nog även Martin Ängeby förståelse för.

Att Kent Härstedt och OSSE gett uttryck för att framsteg gjordes i det senaste valet i förhållande till tidigare observationer är inte detsamma som att säga att situationen i Belarus nu är frid och fröjd. Den tolkningen är naiv, jag tror inte att Ängeby själv håller med om den.

Vissa framsteg har uppenbarligen gjorts och det är positivt. Men det innebär inte att vi kan vara nöjda med hur situationen ser ut, vilket givetvis vare sig Härstedt eller utrikesminister Wallström är. Både vår regering och Europeiska unionen antar en konstruktiv hållning i sina relationer med Belarus och verkar på sin nivå för att komma framåt. Jag fortsätter verka på mitt.

MER DEBATT: "Svik inte Ukraina"

Därför är det viktigt att vi som folkvalda fortsätter att resa till landet, göra våra observationer och ha en aktiv dialog med opposition och civilsamhälle. En stor utmaning är att oppositionen i Belarus fortfarande är splittrad. För mig som folkvald Europaparlamentariker är det viktigt att göra det jag kan för att relationerna med Belarus präglas av ökat samarbete med opposition och civilsamhälle.

Jag tror att vi alla kan enas om att Belarus har en lång väg kvar att gå vad gäller demokratiska reformer, avskaffande av dödsstraff och så vidare. Jag kommer därför att fortsätta resa till Belarus för att följa utvecklingen i landet tills det en dag har skett en märkbar förbättring.

Jens Nilsson (S)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons