Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern: På Pride försvarar vi Dalfolkets frihet från förtryck

Vi måste gemensamt stå upp mot de mörka krafter som försöker riva ner vårt öppna samhälle. I vår historia finns en tradition och kultur av att göra uppror mot skatteglada kungar, men också totalitära läror som vill tvinga in Dalfolket i en mall. Därför är det extra viktigt att delta i Pride idag, skriver representanter för Centern.

Annons

Vem hade för några år sedan trott att vi 2017 skulle oroa oss för ett nytt kärnvapenkrig eller att vi skulle behöva demonstrera för vetenskap och mot rasism? Kampen för lika rättigheter oavsett kön, etnicitet och så vidare måste alltid föras. Det som idag i lag är stiftat, det som många tar för givet, det hotas idag av nazism och intolerans.

LÄS OCKSÅ: Krönika Sofie Eriksson: Vi har faktiskt inga andra än varandra

Nazismen i Sverige är förfasande nog på frammarsch. Dessvärre är Dalarna särskilt drabbat med frekventa aktiviteter och attacker på senare tid. Det är väl känt att hbtq-personer, feminister och personer med utländsk bakgrund är några av de grupper som står högt upp på nazisternas hatlista. Att stå upp för alla människors lika rätt att få vara och att få älska vem man vill får nazister att se rött. Deras taktik är att föra väsen, sprida rykten och skrämmas.

LÄS OCKSÅ: Lisa Pehrsdotter: Pride är viktigare än nånsin

I vår historia finns en tradition och kultur av att göra uppror mot skatteglada kungar, men också totalitära läror som vill tvinga in Dalfolket i en mall. Därför är det extra viktigt att delta i Pride idag, skriver debattörerna.

Syftet är att slå sönder det öppna samhället, avskaffa mänskliga rättigheter och tvinga människor från sina hem. Deras dragning till Dalarna har förmodligen koppling till att de tycker att Dalarna är så svenskt det kan bli, vilket också gör att de som deltar i demonstrationer och aktiviteter är tillresta från övriga landet eller Norden. Men i Dalarnas kultur ligger att man inte accepterar en överhet som vill diktera villkoren.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Pride är en facklig fråga och en fråga om mänskliga rättigheter

I vår historia finns en tradition och kultur av att göra uppror mot skatteglada kungar, men också totalitära läror som vill tvinga in Dalfolket i en mall. Därför är det extra viktigt att delta i Pride idag! För att säga nej till de som vill tvinga på oss något, men också att stå upp för att låta folk få vara sig själva. För att man inte ska behöva var rädd för att någon oliktänkande ska attackera dig, utan tvärtom våga känna en stolthet över att man är den man är. För att visa vi känner en stolthet över ett samhälle som är öppet och inkluderande.

Vi har alla ett ansvar för hur vårt samhälle utvecklas. Vi måste gemensamt stå upp mot de mörka krafter som försöker riva ner vårt öppna samhälle. Varje generation måste ta ställning och försvara vår frihet från förtryckare. Dalfolket kommer inte heller denna gång att låta sig kuvas!

Sofia Jarl, (C) Dalarna

Oscar Sjökvist, CUF Dalarna

Anna Hed, (C) Dalarna

Camilla Andersson Sparring, (C) Dalarna

Carina Höglund, (C) Dalarna

Jenny Drugge, Centerkvinnorna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons