Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Blev vädret dåligt så nog fan var det Eliassons fel

Annons

För borgerliga väljare och så kallade ”Sverigevänner” var rikspolischefen Dan Eliasson som Kryptonit. De tålde honom inte. Att kritisera Eliasson kom bland borgerliga politiker och så kallade ”Sverigevänner” att bli lika tryggt att prata om som sporten eller vädret. Det vill säga totalt okontroversiellt. Nästan allt som gått fel i Sverige var Eliassons fel. Blev vädret dåligt så nog fan var det med Eliassons fel det med. 

 Trollen älskade att hata Eliasson nästan lika mycket som de älskade att hata Mona Sahlin.

Men de borgerliga politikerna har pratat mot bättre vetande. De har såklart varit fullt medvetna om att mord och annan grov brottslighet i Sverige inte började år 2016, det gjorde däremot de borgerligas avgångskrav på rikspolischefen. (Se till exempel förra M-ledarens jultal den 16 december 2016), året efter det att Eliasson tillträtt som rikspolischef. Detta är en av många anledningar till att den borgerliga kritiken mot Eliasson inte varit trovärdig.

Läs mer: Klart: Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef

För i synnerhet Moderaterna var kriminalpolitiken i många år en hemmaplan. Att då gå till attack mot mot en socialdemokratiskt utsedd rikspolischef har varit ett tacksamt sätt att underminera S-regeringens trovärdighet inom kriminalpolitiken. Att kritisera Eliasson blev så att säga att kritisera den regering som tillsatt honom. Att Eliasson sedan många år tillbaka verkat som socialdemokratisk politiker har gjort den uppgiften extra tacksam.

Ytterligare en anledning till att de borgerligas kritik av Eliasson inte varit trovärdig är att den senaste omorganisation som gjorts inom polisen - och som blivit så kraftigt kritiserad - beslutades av de borgerliga själva våren 2014. Alltså ett år innan Eliasson tillträdde som rikspolischef.

 Ledare: Rätt att Dan Eliasson lämnar som polistopp – men varför ska han få ny tung post?

För våra så kallade ”Sverigevänner” och deras trollsvans har motivet till kritiken mot Eliasson varit ett annat. Den har framförallt grundat sig på att Eliasson sagt i en intervju att han ”med största sannolikhet” skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur olika syn på människovärdet Eliasson och Åkesson har. Trollen älskade att hata Eliasson nästan lika mycket som de älskade att hata Mona Sahlin.

Sundberg: Polis, polis, potatismos

Det är därför beklagligt att regeringen nu vikit ned sig för opinionsspöket. När Sverige fått en myndighetschef som äntligen vågat stå för något.

Patrice Soares, S-debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons