Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Därför ska Dalkurd FF stanna i Borlänge

Dalkurd bildades i Borlänge av människor som varit eldsjälar från dag ett. Att flytta till en annan stad betyder att börja om från noll och jag är inte säker att det finns tid, energi och rätt människor för det. Borlänge är helt enkelt inte Borlänge utan Dalkurd och Dalkurd är inte Dalkurd utan Borlänge, skriver Borlängebon Valida Cicen.

Annons

Dalkurd FF bildades 2004 för att det var många ungdomar som hade hamnat snett i vardagen. Man ville ge ett bättre alternativ och framtidsmöjligheter. Den sociala biten har följt klubben i deras raketfart upp i superettan. Det sociala ansvaret är ett arbete och mål som man ser som en viktig ståndpunkt. Dalkurd FF är en viktig del för integrationen i Borlänge då ungdomar och föräldrar träffar andra med olika bakgrund. Klubben har stor medial uppmärksamhet och anledningen är just att man har fört samman elitfotboll med integration och ett socialt ansvar. Visionen är att bli en av landets ledande klubbar både fotbollsmässigt och socialt, enligt klubben själv.

LÄS OCKSÅ: Dalkurd har skickat kravlista till Uppsala kommun: "Uppfylls förutsättningarna så flyttar vi"

För det första så har ungdomsbråken minskat eftersom Dalkurd jobbar mycket med den sociala biten parallellt med fotbollen. A-lagspelarna finns ute på skolorna för att vara förebilder för barnen vilket har varit väldigt framgångsrikt. Skolorna är lugnare och ungdomarna går på sina lektioner. Dalkurd skapar även aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn för att dessa lättare ska kunna komma in i samhället och för att ungdomarna ska ha något att göra. A-lagspelare går tillsammans med styrelsen nattvandringar på de områden där det behövs vilket har bidragit till att det blivit lugnare och bättre förståelse för saker och ting.

Enligt mig så skulle Borlänge dö ut om det skulle bli en flytt från staden eftersom Dalkurd placerat Borlänge på kartan.
Enligt mig så skulle Borlänge dö ut om det skulle bli en flytt från staden eftersom Dalkurd placerat Borlänge på kartan, skriver debattören.

Klubben har även bildat en tjejgrupp för unga tjejer som har svårt att komma ut i samhället. Man gör olika aktiviteter tillsammans och de har chans att utbilda sig till ledare. Dalkurd FF sysselsätter ca 200 barn i åldrarna 7-19 år och förmedlar betydelsen av god hälsa och vänskap både på och utanför planen. Om man inte sköter sig i skolan och på fritiden får man inte spela fotboll, det går hand i hand. Detta har medfört att skolorna fått det lättare med undervisningen och att barnen har utvecklats mycket.

LÄS OCKSÅ: Löftet: Borlänge kommun vill satsa miljoner på Domnarvsvallen

Vidare så har klubben stigit från division 6 till Superettan på 13 år. I och med det har Borlänge fått två framgångsrika fotbollslag som spelar högt upp i systemet. Det gör att Borlänge blivit en mer attraktiv stad. Enligt mig så skulle Borlänge dö ut om det skulle bli en flytt från staden eftersom Dalkurd placerat Borlänge på kartan. Dessutom tycker jag att Dalkurd är en bidragande faktor till att Brage fortfarande satsar på fotbollen då Dalkurd är en stor konkurrent.

LÄS OCKSÅ: Efter succén – nu vill Dalkurd förlänga skyttekungens kontrakt: "Båda är positiva"

Dalkurd FF är som kurdernas landslag och har medlemmar över hela världen. De har som mål att spela i allsvenskan och sedan i Champions league. Om de lyckas betyder det väldigt mycket för Borlänge som stad och ungdomarna får stora förebilder. Borlänge kommer då dessutom att få tillbaka elitfotboll igen som de hade för många år sedan.

Dalkurd bildades i Borlänge av människor som varit eldsjälar från dag ett. De har kämpat och lagt ner tid, svett och tårar för att klubben ska växa framåt och för att dessa ungdomar ska ha något att hålla fast vid. Att flytta till en annan stad betyder att börja om från noll och jag är inte säker att det finns tid, energi och rätt människor för det. Att flytta A-laget och inte ungdomslagen betyder att dessa ungdomar tappar hoppet om framtiden och inte har någon att se upp till. I värsta fall skulle detta innebära att ungdomarna slutar med fotbollen då de inte får plats i de andra lag som finns i Borlänge, och kanske hamnar i bråk som det var för 10-15 år sedan.

Borlänge är helt enkelt inte Borlänge utan Dalkurd och Dalkurd är inte Dalkurd utan Borlänge.

Valida Cicen, Borlängebo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons