Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Den dolda nazismen farligare än den öppna

Annons

Hur är läget? Som en klick smör på en varm, uppochnervänd sked. Så osäkert. Så obegripligt osäkert. Hur blev det så? Och hur ska det gå? Så länge har tillvaron känts förhållandevis trygg och rättvänd och idéerna att vända allt på ända så fjärran och udda, att det som sker nu är svårt att begripa.

Redan tidigare har vår tid jämförts med trettiotalets Tyskland, och har det kunnat sägas vara en överdrift förut, går det inte att säga det längre. Det är allt för mycket som känns igen.

LÄS MER Krönika Barbro Engman: Det svänger snabbt i politiken när partierna intar nya åsikter

Vi har Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag, som de andra partierna har trott sig kunna hantera, men som de står helt villrådiga inför. Som en gigantisk magnet har de dundrat in i svensk politik och fått de andra partiernas kompassnålar att göra frivarv och peka ut en riktning, som ingen kunnat drömma om för ett par mandatperioder sedan.

LÄS MER Insändare: Yttrandefriheten misshandlas

I Almedalen vållade förra sommaren Nordiska Motståndsrörelsen samma upprördhet som Sverigedemokraterna skulle ha gjort på 1990-talet. Nu är det emellertid inte 1990-tal längre och Sverigedemokraterna har sin egen dag i Almedalen, som alla andra riksdagspartier, och på scenen kokade ordförande Åkesson ihop nationalskalden Verner von Heidenstam med socialisten Per-Albin Hansson till en nationalsocialistisk soppa, medan den härsklystna åskådarskaran belåtet slickade sig om munnarna.

LÄS MER Insändare: Sossarna behöver gå tillbaka till Per-Albins tid

Som om vi ingenting lärt och ingenting förstått.

Det var sagan om dolkstöten i modern tappning, om den förlorade folkgemenskapen och det förrådda folkhemmet.

LÄS MER Insändare: SD står för allt som vi socialdemokrater inte står för

Uppklädda och tillkammade har Sverigedemokraterna vuxit i opinionsmätningarna, så att nu nästan var femte svensk är beredd att lägga sin röst på ett parti med rötter stadigt förankrade i den nazistiska myllan, och vars ungdomsförbund kallar sig Ungsvenskarna och har ett armborst som sin symbol. Det är faktiskt inte riktigt klokt.

Sverigedemokraterna, som på 1990-talet var ett öppet nazistiskt parti och framgångslöst harvade i politikens rännstensavlopp, har genom kosmetisk omgörning blivit Sveriges tredje största riksdagsparti.

Varje demonstration eller manifestation till förmån för flyktingar och mänskliga rättigheter blir i dag regelmässigt utsatt för attacker från hatare, och i skaran av hatare hörs till synes ”helt vanliga svenskar” häva ur sig de mest förfärliga saker, eggade av de mångas berusning. Gång efter annan sticks flyktingförläggningar i brand eller utsätts för andra attentat. Moskéer attackeras och en synagoga har utsatts för attentat. Barn och ungdomar från Afghanistan, som bokstavligt talat demonstrerar för sina liv, blir attackerade av hatare med pyroteknik.

När tänds det första bokbålet?

LÄS MER Insändare: Har politikerna glömt vad som hände på 30-talet?

Den grogrund som fanns i trettiotalets Tyskland för den nazistiska ideologin, har målmedvetet och tålmodigt lagts i Sverige, så att man nu är mycket nära sitt mål. Sverigedemokraterna, som på 1990-talet var ett öppet nazistiskt parti och framgångslöst harvade i politikens rännstensavlopp, har genom kosmetisk omgörning blivit Sveriges tredje största riksdagsparti, och av många accepterat som vilket annat parti som helst. Detta utan att byta namn, utan att göra avbön och med samma medlemmar kvar i leden. Försöken att dölja nazismen i partiet är ihärdiga, men misslyckas ändå. Gång efter annan avslöjas partiföreträdare på olika nivåer med rasistiska och antisemitiska uttalanden eller annat samröre med den nazistiska ideologin.

LÄS MER Insändare: Berätta vilka SD-kandidaterna är så vi inte köper grisen i säcken

I kölvattnet på Sverigedemokraternas framgångar, tar sig öppet nazistiska organisationer allt större friheter och blir allt mer högljudda, dels i egna demonstrationer, dels i samband med andra evenemang. Och många, från gemene man till toppolitiker, verkar tyst och uppgivet acceptera utvecklingen.

Kristallnatten 10 november 1938.  En synagoga brinner och butiksfönster i judiska affärer i Berlin har krossats.FLT-PICA/TT

Andra världskriget och ohyggligheterna som utspelade sig då, som på ett chockerande sätt blottlade vidden av människans förmåga till det onda och länge fungerat som ett skarpt lysande varningsexempel, har tappat sin skärpa och lyskraft. Nazismen är inte längre det absoluta tabu den har varit och måste vara. De välskräddade uniformerna, de upphöjda kroppsidealen och gemenskapens förförande kraft, ställer perversionerna och vidrigheterna i bakgrunden, så att de för allt fler förlorar sin betydelse och kan glömmas eller förnekas. Och runt om i Europa är utvecklingen densamma. Förutsättningarna för att historiens mest fasansfulla epok ska kunna upprepa sig har sannolikt aldrig varit gynnsammare.

Är det att överdriva? Nej, människan har inte förändrats på åttio år. Vi som lever nu är precis lika kapabla som människorna som levde då, både till det goda och till det onda. Trots förföljelserna och diskrimineringen var det få, om ens några, som på trettiotalet ändå kunde tro att något så ohyggligt som Förintelsen stod på historiens tröskel. När sådana saker sker, sker det fort. Det förutsätter bara att förberedelserna varit de rätta, att man tålmodigt och målmedvetet ruckat på moral och värderingar, så att det orimliga blir rimligt och det omöjliga möjligt.

Ännu finns det några kvar som lever och minns vad som skedde då för 70 – 80 år sedan i Tyskland, och de känner så väl igen det som håller på att hända nu i Sverige och i nästan hela Europa. De vet så väl vart dagens utveckling leder, ty de var med när de hände förra gången. De var där och upplevde Förintelsens mardrömslika inferno. Ni som i enfaldigt högmod tror er veta bättre och förringar dessa människors varningsord, kommer att upprepa den värsta styggelsen.

En av gaskamrarna i det nazistiska förintelselägret Majdanek. Foto: Jonas Ekströmer /TT

Vid romernas högtidsdag för Förintelsens offer den 2 augusti i fjol talade en av talarna om att Auschwitz inte är dött och ur tiden, utan bara sover och kan väckas när som helst. Det kan låta som ett svårsmält påstående, men kan dessvärre inte viftas undan så som det nu ser ut.

En mansålder, är det allt vi behöver för att glömma och göra om det grövsta brottet i mänsklighetens historia?

Det är med bävan och oro vi närmar oss nästa val. Om vi inte inser faran och allvaret kan höstens val vara det sista demokratiska valet, så som vi vant oss att känna demokratiska val.

LÄS MER Ledarkrönika Björn Gustavsson: Demokratin är aldrig självklar

Sverigedemokraterna var, som redan nämnts, på 1990-talet ett öppet nazistiskt parti, i dag är de ett dolt nazistiskt parti. Hur kan man påstå något sådant?

Utan att vilja förminska den fara öppet nazistiska rörelser utgör för enskilda individer och vissa grupper, är de trots allt ingen fara för demokratin. Därtill framstår de allt för aparta och motbjudande för att locka större skaror. Den öppna nazismen lockar företrädesvis unga män med obefintliga eller trasiga relationer till sina fäder, och de är dessbättre inte fler än att demokratin klarar den påfrestningen. Faran för demokratin ligger i den dolda nazismen.

LÄS MER Debatt: Nazismen växer sig starkare - det är hög tid att lagstifta om förbud mot högerextrema grupper

Talmud säger: ”Om du vill lära känna det osynliga så iaktta med öppen blick det synliga”.

Sverigedemokraterna var, som redan nämnts, på 1990-talet ett öppet nazistiskt parti, i dag är de ett dolt nazistiskt parti. Hur kan man påstå något sådant?

LÄS MER Jimmie Åkesson (SD): Vi vill göra Sverige bättre – på riktigt!

· Låt oss börja med det uppenbara; Sverigedemokraterna jobbar ihärdigt med att dölja nazismen inom partiet. De har fullt sjå med att tysta och utesluta partimedlemmar och partifunktionärer, som inte lyckas dölja sina verkliga åsikter och idéer. Och i Expressen den 28 september 2015  avslöjar partisekreterare Richard Jomshof att man är tvungen att dämpa och anpassa sin retorik, ty Sverige är inte moget för de sanna orden ännu.

· Före valet 2014 avslöjades flera partiföreträdare med djupt rasistiska uttalanden, och en hade till och med låtit sig fotograferas med hakkorsbindel på armen.

· I samband med Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i december 2014 gav Björn Söder en intervju i DN, i vilken han utvecklade sin syn på svenskhet. Det är skillnad på medborgarskap och nationstillhörighet. Man kan inte vara både svensk och jude. Man är jude med svenskt medborgarskap. Vidare redovisar han sina idéer om att skicka tillbaka människor varifrån de kommit.

LÄS MER Insändare: Björn Söder, vem är svensk?

· I intervjun hos Skavlan under våren 2015 kunde Jimmie Åkesson inte se något anmärkningsvärt med partiets propagandafilm i sann Leni Riefenstahl-anda som visades i programmet.

· I radioprogrammet P1 Morgon den 13 oktober 2016 avslöjas att Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt deltagit i en fest/konsert arrangerad av Gula Korset, en organisation vars syfte är att hjälpa fängslade nazister. Vidare avslöjas genom en ljudupptagning hur samma person gapskrattar åt en grovt antisemitisk anekdot.

· I en intervju i DN söndagen den 12 november 2017 berättar en avhoppad nazist att många SD:are gick in som stödmedlemmar när NMR skulle registreras som parti.

· Till partiets landsdagar 2017 inkom motioner om interneringsläger för arbetslösa, och från talarstolen kom hårresande påståenden om vilka som är att betrakta som människor och inte, utan att det vållade någon större reaktion bland de församlade delegaterna.

· Sverigedemokraterna fortsätter att vara Sverigedemokraterna. Av de partimedlemmar, som var med när SD var öppet nazistiskt, har ingen tagit avstånd så som riktiga avhoppare gör. Det finns många, alltså icke sverigedemokrater, som har hoppat av nazismen via exempelvis Exit, och åker runt på skolor och föreläser för att hjälpa andra ungdomar. Det gör inga sverigedemokrater. Den som gör anspråk på trovärdighet och anständighet måste ta avstånd från allt som har med nazism att göra. Sverigedemokraterna har med nazism att göra.

Att som icke-nazist rösta på och verka för Sverigedemokraterna är som att ta på sig någon annans smutsiga underkläder och tro att man ändå luktar gott.

Det är inget brott att vara sverigedemokrat. Man får vara sverigedemokrat och även uttalad nazist. Det är en mycket viktig demokratisk princip som måste försvaras. Men demokrati innebär ett personligt ansvar för varje röstberättigad. Man har ett ansvar för hur man använder sin rösträtt, och kan ställas till svars av kommande generationer. Det har många fått erfara.

Du som kan tänka dig att rösta på Sverigedemokraterna, tänk en gång till. Tänk på vem du är, vem du vill vara och vad du vill bidra till. Vad vill du berätta om dig själv för dina barnbarn? Man kan vara arg och förbittrad och besviken, men man kan inte med bevarad självaktning och anständighet rösta på ett gammalt nazistparti. Att som icke-nazist rösta på och verka för Sverigedemokraterna är som att ta på sig någon annans smutsiga underkläder och tro att man ändå luktar gott.

Sverigedemokraterna för ynkedomens politik. För varje sann demokrat är det av yttersta vikt, att inom ramen för demokratin – genom upplysning, samtal och omtanke – verka för att ingen medmänniska ska behöva känna sig föranledd att rösta på vare sig Sverigedemokraterna eller något öppet nazistiskt parti. Vidare måste vi få våra politiker att inse att ett definitivt motstånd mot Sverigedemokraterna, är en styrka i opinionen. Vi och politikerna måste ta ställning, våga ta ställning och vara orubbliga på den punkten. Nazismen är inte tänkbar i någon form, inte ens i kostym och slips och vattenkammat hår.

Petter Jenner, Gymnasielärare

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons