Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Det måste bli enklare att modernisera vattenkraften

Annons

Nu i veckan samlas världens ledare till klimattoppmötet i Bonn, COP23. Både EU och Sverige går i bräschen i det globala arbetet med att få ner koldioxidutsläppen. Den svenska regeringen har satt upp ett ambitiöst mål, som bland annat innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Och vi ska ha 100 procent förnybar elproduktion senast år 2040. I de här ambitionerna kommer vattenkraften att spela en helt avgörande roll. Vattenkraften står för närmare hälften av den årliga elproduktionen i Sverige redan i dagsläget och den är en stabil reglerbar energikälla som behövs när solen inte skiner och vinden inte blåser.

LÄS OCKSÅ: Debatt: De mindre kraftverkens betydelse för elförsörjningen förringas

Eftersom Sverige är beroende av vattenkraftens hållbara energi är det viktigt att miljöåtgärderna utformas utifrån varje unik situation. Att exempelvis riva ut en damm i syfte att underlätta för vandrande fiskarter, är i praktiken ofta värdelöst om fisken likväl fastnar vid nästa kraftstation uppströms, skriver debattören. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

LÄS OCKSÅ: Debatt: Gör det enklare för de småskaliga vattenkraftverken att överleva

Älvräddarna: (M):s inlägg luktar röstfiske - långt ifrån alla vattenkraftverk är samhällsviktiga

Fiske måste tas på allvar - sluta gör intrång på våra vatten genom legalisering av kraftverk

För att minimera vattenkraftens miljöpåverkan gör kraftbolagen stora investeringar, även om det i debatten ibland framstår som tvärtom. Från och med nästa år investerar vi, tillsammans med de andra stora vattenkraftsbolagen, över 10 miljarder kronor i en miljöfond för miljöförbättrande åtgärder. Det kan exempelvis handla om återställande av våtmarker och fiskhabitat, eller upprättande av nya faunapassager som gör det möjligt för fisken att passera vid dammar och kraftverk. Men, det är viktigt att vi gör rätt saker. Enskilda miljöåtgärder får inte ses som universallösningar.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Beskattningen av vattenkraft borde stanna i de kommuner där kraften finns

Eftersom Sverige är beroende av vattenkraftens hållbara energi är det viktigt att miljöåtgärderna utformas utifrån varje unik situation. Att exempelvis riva ut en damm i syfte att underlätta för vandrande fiskarter, är i praktiken ofta värdelöst om fisken likväl fastnar vid nästa kraftstation uppströms. Innan vattenkraftsbolagen kan genomföra miljöförbättrande åtgärder behövs en noggrann analys av hela den älvsträcka som berörs.

I dag är det dessvärre så att oförutsägbar tolkning av regelverken ofta hindrar upprustningen av flertalet kraftstationer. Så kan det inte vara. Det måste det bli enklare att modernisera vattenkraften.

Vi tar vårt ansvar i klimatarbetet och vill påbörja moderniseringsarbetet av våra vattenkraftsstationer utifrån en helhetsanalys – där hela älvsträckan tas i beaktande. Först ut i detta arbete är Dalälven.

För det första måste ansökningsprocesserna förenklas och kortas ned dramatiskt. Tillståndsprocessen är både lång och snårig, och besluten lätta att överklaga. Detta leder till en rättsosäkerhet och oförutsägbarhet generellt. Alltför ofta kan särintressen – med i många fall vag koppling till det aktuella fallet – förlänga processer med flera år innan det första spadtaget kan tas. Resultatet blir att flera bolag undviker att modernisera sina befintliga vattenkraftstationer.

För det andra behövs en förutsägbarhet och enhetlighet i tolkningen av regelverket. I dag förespråkar länsstyrelserna och andra myndigheter involverade i tillståndsprocessen olika lösningar, beroende på vilket län en vattenkraftsstation råkar finnas i. Fortum uppmanar regeringen att ge länsstyrelserna tydliga instruktioner om vilka regler som faktiskt gäller. Och reglerna måste vara lika i hela landet.

För det tredje uppmanar Fortum regeringen att instruera de myndigheter som hanterar vattenkraftsärenden att ge vattenkraftsproducenterna större möjligheter att påverka vilka åtgärder som ska genomföras vid respektive kraftstation utifrån den expertis vi faktiskt besitter.

Om Sverige ska ha en elproduktion som till 100 procent är förnybar senast år 2040, och samtidigt klara de globala klimatmålen, har vi inte råd att fastna i byråkratiska hinder. Vi tar vårt ansvar i klimatarbetet och vill påbörja moderniseringsarbetet av våra vattenkraftsstationer utifrån en helhetsanalys – där hela älvsträckan tas i beaktande. Först ut i detta arbete är Dalälven. Vi måste kunna miljöanpassa de svenska vattenkraftverken, samtidigt som vi också moderniserar och höjer produktionspotentialen. Annars kommer vi inte att kunna nå klimatmålen i tid och på ett effektivt sätt.

Toni Kekkinen, chef för vattenkraften på Fortum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons