Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Filippinska sjuksköterskor kan rädda den svenska sjuksköterskebristen

Annons

I dag med bristen på sjuksköterskor blir man tvungen till åtgärder för dagen, man fyller ett hål men det blir ett nytt på ett annat ställe. Vårdpersonalbristen kommer att vara kvar även nästa år, mest troligt ännu värre, men som sagt, det går att lösa. Våra invånare får inte alltid vård i tid och detta kan dessutom vara livsavgörande.

LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Barke, vi hade behövt ert stöd istället för skuldbeläggande av kirurgkliniken

Förra året kostade inhyrd vårdpersonal Sveriges landsting och regioner 4,6 miljarder kronor - en ökning med 650 miljoner jämfört med året innan.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Landstingsledningen vet inte vad som krävs av en specialistsjuksköterska

Fram till 2023 måste i hela Sverige fler än man tidigare trott anställas. Till exempel behövs 129 000 undersköterskor och vårdbiträden, 38 000 sjuksköterskor och 12 000 läkare, visar en ny prognos från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Fram till 2023 måste i hela Sverige fler än man tidigare trott anställas. Till exempel behövs 129 000 undersköterskor och vårdbiträden och 38 000 sjuksköterskor, skriver debattören.

De åtgärder som hittills gjorts - som till exempel ge full lön under vidareutbildning hos några landsting inklusive vårt eget i Dalarna - är långt ifrån tillräckligt.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Varför tog ni inte kontakt med oss cancerdrabbade innan ni gick till media?

I andra länder har man framgångsrikt delvis löst sjuksköterskebristen genom att "importera" duktiga specialistsjuksköterskor från Filippinerna. De filippinska specialistsjuksköterskorna rekryteras på plats i hemlandet, där arbetslösheten bland sjuksköterskor är stor. Det innebär att man inte ”åderlåter” behovet av sjuksköterskor i Filippinerna. Dessa har minst en fyraårig gedigen universitetsutbildning och några års praktik/erfarenhet. Rekryteringen riktas mot erfarna specialistsköterskor utefter den aktuella uppdragsgivaren, det vill säga landstingets, ”önskelista”.

Valideringen kan igångsättas redan i Filippinerna med att de samlade betygen skickas per mail till Universitets- och högskolerådet. Valideringen skickas sedan till Socialstyrelsen som ska avgöra om dessa uppfyller kraven. Efter granskningen och godkännandet samt Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd och studie/arbetstillstånd kan sköterskorna resa till Sverige för att läsa en termin svenska för att få sin behörighet i Svenska 3.

Undervisning i svenska språket och med vårdterminologi skulle göras i Sverige under en termin. I utbildningen skulle ingå block om svenskt arbetsliv, kultur, historia och även ett block om värderingar, vision och kvalitetsarbete.

I exempelvis Tyskland anställer man 200 000 filippinska undersjuksköterskor och sjuksköterskor från 2016 till 2020. Vi kan om vi vill som övriga i EU lösa bristen nu och den större brist som vi vet nalkas.

Lars Nilsson, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons