Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kristdemokraterna i Falun: Tack Selma Lagerlöf för din kamp för kvinnligrösträtt

Artikel 10 av 10
DD Debatt 8 Mars 2018
Visa alla artiklar

Annons

I dag vill vi hedra dig Selma för din kamp för demokratin och kvinnornas rösträtt på internationella kvinnodagen. Selma Lagerlöf var känd för sin kamp för kvinnornas rösträtt och hon gjorde ett stort avtryck i Sveriges historia. Tack vare hennes engagemang fick vi inflytande och makten att tillsammans med männen utforma det samhället som vi lever i idag.

Selma gav oss stafettpinnen att fortsätta verka för kvinnornas inflytande och samhällets utveckling i stort. Och även om vi idag har rösträtt så finns det fortfarande maktstrukturer som hindrar många kvinnor att vara en del av samhället.

En viktig grupp som vi särskilt i dag ville uppmärksamma är de utrikesfödda kvinnorna som står utanför arbetsmarknaden. De som är lågutbildade och i vissa fall även analfabeter. En del är inte registrerade på arbetsförmedlingen eller diskriminerade på grund av ogynnsamma maktstrukturer redan vid introduktionstiden.

Detta innebär att männen får större möjligheter till insatser som leder till arbete än kvinnor, vilket skapar utanförskap och konsekvenser även för nästkommande generationen - barnen. Därför ska vi som Selma peka på brister och skapa en åtgärdsplan för att undanröja alla hinder för dessa kvinnor. Målinriktade insatser, flexiblare barnomsorg, språkinlärningskurser, studier, umgänge och praktik är ett koncept för en lyckad inkluderingsmöjlighet. 

Selma kämpade, redan då insåg hon att kvinnornas framväxt bidrog till en stor positiv samhällsutveckling. Därför vill vi, precis som Selma Lagerlöf fortsätta kampen för kvinnornas jämställda villkor i vårt samhälle. Den stafettpinnen får vi aldrig någonsin glömma. Jämställdheten är en daglig kamp som Selma startade då och den är fortfarande hög aktuell.  Tack Selma. Dig vill vi hedra idag på internationella dagen.

Katarina Gustavsson, Kristdemokraterna i Falun

Claes Andersson, Kristdemokraterna i Falun

Mia Maja Gustavsson, Kristdemokraterna i Falun

Karin Axen, Kristdemokraterna i Falun

Ilona Nyland, Kristdemokraterna i Falun

Sonja Shirwani, Kristdemokraterna i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
DD Debatt 8 Mars 2018
Annons