Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Liten klimatförnekarpsykologi

Det är intressant hur en del människor kan förneka all etablerad kunskap, förneka det vi kan se och uppleva med egna sinnen och med dårars envishet hävda att klimatförändringen inte existerar. I vissa fall kan man förklara det med att exempelvis USA:s president är hårt knuten till oljeindustrin eller att olje- och bilkoncerner har hyrt lobbyföretag och forskningsorgan för att få fram ”rätt” budskap.

Annons

Många av de stora företagen i USA har backat när det blivit för pinsamt i offentligheten med den fejkade forskning de bekostat.

Men privatpersoner som inte är betalda för att förvanska verkligheten, hur kommer det sig att de klamrar sig fast vid en sådan verklighetsbild? Lars Kamél bollar med statistik och med beskrivning av FN:s klimatpanel, något som Aron Knifström bemött på ett bra sätt (DD 7 resp 8 juli). Uppenbarligen finns det människor som är mer benägna än andra att ta till sig sådan vilseledande information.

LÄS Lars Kaméls insändare här: "Koldioxid och fossila bränslen nödvändiga för vår existens"

LÄS Aron Knifströms svar här: "Klimatförändringar är inget som kommer - de är redan här"

Kirsti Jylhä, Uppsala universitet, har undersökt psykologin hos dem som förnekar klimatförändringar (Veckans Affärer 29/9 2016). Tidigare forskning har visat att det är vanligare bland politiskt konservativa att förneka klimatförändringar. Hon har undersökt sambandet grundligare och sett att det hänger samman med politisk orientering, auktoritära attityder och stöd för att allt ska vara som vanligt. Människor som accepterar hierarkiska maktstrukturer är mer benägna att förneka problemet.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Jurister kan bli miljöhjältar"

Förnekelsen hänger också ihop med att man är dominant och har svårt att leva sig in i andra människors situation, inte är öppen för nya erfarenheter, har en benägenhet att undvika oro, och med manligt kön. Att acceptera hierarkier sträcker sig också till att acceptera människans dominans över naturen.

Livsstilen hos dem med goda ekonomiska resurser är den främsta anledningen till jordens uppvärmning men de allvarligaste följderna drabbar fattigare länder och människor, djur och framtida generationer av människor.

Livsstilen hos dem med goda ekonomiska resurser är den främsta anledningen till jordens uppvärmning men de allvarligaste följderna drabbar fattigare länder och människor, djur och framtida generationer av människor. Jylhä menar att de som accepterar den ojämlika fördelningen av risker kontra fördelar med klimatförändringar kanske också fortsätter kräva mer bevis för klimatförändringar innan de erkänner dem och är villiga att vidta åtgärder.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Utsläppen är en klassfråga - inte konstigt att flyget är viktigare för vissa"

Fenomenet är inte bara en individfråga. Hur fungerar beslutsfattare när de i det längsta försöker med små åtgärder som ska verka handlingskraftiga men som inte förändrar något i grunden? En välvillig tolkning är att de bara är taktiska när de inte tror att opinionen är mogen. När mognar den då?

Hur fungerar beslutsfattare när de i det längsta försöker med små åtgärder som ska verka handlingskraftiga men som inte förändrar något i grunden?

LÄS OCKSÅ Debatt: "Inga väljare går förlorade genom att ta klimathotet på allvar"

Jag vet ingenting om personligheten hos vare sig de två moderater som vill flyga till ”nära och kära” på helgerna eller om Lars Kamél. Men Kamél anger att han är med i Nätverket Klimatsans och Clexit Sverige. Klimatsans säger sig vara ”ett öppet och fritt nätverk för sansad, faktabaserad information i klimatfrågan.” På deras webbplats förnekas klimatförändringen, här refereras till mängder av forskning som inte stämmer med en i övrigt samstämmig forskarvärld. Upprörda inlägg följer när medier refuserar deras insändare och Granskningsnämnden för radio och TV avslagit deras anmälningar.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Låt inte klimatförnekare lura er"

Clexit är en organisation med internationella förgreningar för att gå emot Parisavtalet, det globala avtalet från 2015 som syftar till att begränsa utsläpp av klimatgaser. Allmänt finns flera olika kopplingar mellan högerextrema organisationer och klimatförnekare. Bland Sverigedemokraternas rådgivare finns ett antal klimatförnekare.Det börjar bli sent att klara tvågradersmålet – vem bryr sig?

Bernt Lindberg (text och bild)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons