Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Mitt val av personlig assistans är inget du ska lägga dig i, Peter Hultqvist

Annons

I DD den 8/11 läste jag Peter Hultqvists (S) ledare “Inget nytt under borgarnas sol”.

”Det ska i borgerlighetens värld vara fritt fram att göra vinst på sjuka, skolbarn och äldres behov. Skattebetalarnas pengar ska alltså inte helt och fullt gå till det är de är avsedda för. Aktieägare och direktörer ska ha möjlighet att skära emellan och ta en del av kakan”, skriver Hultqvist.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Ovärdigt hur människor i behov av assistans behandlas - du och jag kan också drabbas

Självbestämmande är en viktig del av friheten som i sin tur är viktig för en bra välfärd. Jag förstår inte varför du, Åsa Regnér, Stefan Löfven eller någon annan av dina kompisar i regeringen ska bestämma utförare åt mig, skriver debattören.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Min funktionshindrade son kan tvingas flytta från sitt hem - jag som pappa står maktlös

Som medborgare i ett av världens främsta välfärdsländer och själv användare av personlig assistans kan jag bara hålla med dig, Peter. Jag ser gärna att mitt privata assistansbolag gör vinst. För i min värld betyder vinst att man gjort något bra. Därför vill jag att mina assistenter går med vinst för att kunna försörja sig. Jag vill också att “aktieägare och direktörer” ska göra vinst för att kunna ta två veckors ledighet och åka till Spanien, eller var helst de vill med sina barn. Då kan även staten gå med vinst i form av löneskatt och arbetsgivaravgifter. Jag som assistansanvändare blir dock den största vinnaren som får möjlighet att leva det liv jag önskar. Livskvalitet är något jag värderar långt högre än de 291 kronor i timmen som assistansersättningen ligger på.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Regeringen, att skrota handikappersättningen är förödande för synskadade och blinda

Så definierar jag vinst. Jag förstår att Peter Hultqvist och Socialdemokraterna har en annan uppfattning. Men förklara gärna för mig hur ni menar. Jag har svårt att tro att ni går ut med så starka påståenden utan att själva veta vad ni menar. Hur definierar du vinst, Peter Hultqvist?

Jag vet inte om du är införstådd med hur assistansersättningen fungerar? Eftersom du vill att skattebetalarnas välfärdspengar “helt och fullt ska gå till det de är avsedda för”, kan jag glädjande meddela att inte en enda skattekrona av min assistansersättning går till någon annan än mig, inte heller till någonting annat än att uppfylla de behov som Försäkringskassans ganska intima och ingående utredning visat att jag har. Inte ett öre av skattepengar går till något vinstgirigt bolag.

Vad får dig att tro att du vet bättre än mig vad som är bäst för mig, Peter?

Skattebetalarnas pengar är alltså assistansersättningen som betalas ut till mig. Jag väljer sedan vem jag vill ska utföra min assistans. Jag har för min egen del provat att ha assistans både i kommunal, privat samt egen regi. Därför känner jag mig trygg och säker på att jag funnit det alternativ som passar mig bäst. Skulle det visa sig att kvaliteten på servicen som mitt privata assistansbolag erbjuder inte är bra, då tar jag bara mina pengar och går någon annanstans. Så fungerar konkurrens och marknadsekonomi.

Självbestämmande är en viktig del av friheten som i sin tur är viktig för en bra välfärd. Jag förstår inte varför du, Åsa Regnér, Stefan Löfven eller någon annan av dina kompisar i regeringen ska bestämma utförare åt mig. För det är exakt vad ni gör genom att jaga vinster i välfärden och därmed stoppa väl fungerande privata alternativ och begränsa min valfrihet. Vad får dig att tro att du vet bättre än mig vad som är bäst för mig, Peter?

Inte så mycket nytt under solen som du skriver. Min frihet, och förutsättningarna för de människor som jobbar för min frihet är inget vi bör ändra på. Eller hur?

Jonas Gustafsson, Centerpartiet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons