Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Rättviks kommun ska inte behöva rädda ett privat företag - ändå hände det

Rättviks kommun fick skjuta till stora summor pengar efter att ett privat vårdföretag inte klarat av sina åtaganden. Trots sådana här händelser menar många borgerliga debattörer och politiker att samhället ska behandla företag som bedriver vård, skola och omsorg lika med företag som bygger äldreboenden eller levererar pennor till skolan, skriver debattören Bo Jonsson.

Annons

För några veckor sedan läste vi i tidningarna om Rättviks kommun som fick skjuta till stora summor pengar efter att ett privat vårdföretag inte klarat av sina åtaganden. Kommunen kände sig, med hänsyn till brukarnas säkerhet, tvingade att ta över verksamheten. Trots att brukarna enligt Lagen Om Valfrihet (LOV) valt utförare. Rättviks kommun är vare sig först med, eller ensamma om, att ha ställts inför den här typen av akuta problem.

LÄS OCKSÅ:

Vårdstrid kostade skattebetalarna nästan 2 miljoner kronor – "Det var för brukarnas säkerhet"

Vårdstrid rasar i Rättvik

Dala Care tillbakavisar kritiken – och tar strid

Trots sådana här händelser menar många borgerliga debattörer och politiker att samhället ska behandla företag som bedriver vård, skola och omsorg lika med företag som bygger äldreboenden eller levererar pennor till skolan. Ofta med motiveringen att även offentlig verksamhet verkar på en öppen marknad. Kommunen ska inte lägga sig i hur vinster används, och helst inte verksamheten överhuvudtaget. Alltså inget joller med någon offentlighetsprincip.

Resonemanget är märkligt.

Rent krasst kan vi säga att det fria vårdvalet inte respekteras. Vårdvalet är fritt, men fungerar inte verksamheten inhiberas valet, skriver debattören.

Om ett företag som står för byggandet av ett äldreboende går i konkurs eller grovt missköter sig blir det en fråga mellan beställare och konkursförvaltare/företag. Så fungerar marknaden.

Om däremot ett företag som bedriver omsorg går i konkurs, eller grovt missköter sig, då är det inte beställaren i form av brukaren som enligt LOV valt utförare, som agerar gentemot företag eller konkursförvaltare. Det blir kommunen som tar den fighten, och inte bara det, även tar över verksamheten.

Rent krasst kan vi säga att det fria vårdvalet inte respekteras. Vårdvalet är fritt, men fungerar inte verksamheten inhiberas valet. Den fria marknaden är satt ur spel och kommunen tvingas ta över, och i praktiken betala en gång till.

Vi kan också ta förbrukningsmaterial som levereras till det offentliga som exempel. Varför inte exemplifiera med den sanitetsutrustning som är förbrukningsvara inom hemtjänsten? Enligt borgerlig logik ska företaget som levererar hemtjänst tillåtas ha vinstuttag, utan insyn och vinstuttagsbegränsningar, eftersom blöjtillverkaren verkar under de villkoren.

Nej, skillnaden är monumental. Fixar inte blöjtillverkaren sina åtaganden behöver knappast kommunal personal kallas in för att ta över verksamheten.

Förstår ni skillnaden? Borgerliga vinstivrare gör det inte.

Bo Jonsson, samhällsdebattör och socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons