Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Samfund som exkluderar hbtq-personer ska inte ha våra skattepengar

Organisationer, föreningar eller religiösa samfund som vägrar acceptera grundläggande mänskliga rättigheter och våra gemensamma värderingar ska inte ha skattebetalarnas pengar eller samhällets stöd. Tvärtom. Det är dags att agera nu. Sverige måste sluta finansiera trans- och homofobi, skriver Fredrik Saweståhl, Öppna Moderater.

Annons

För en klar majoritet är det självklart att hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter. Sverige har kommit en lång bit på väg. Det finns fortfarande utmaningar och visst förekommer diskriminering och på vissa platser finns stora problem, inte minst i en del förorter och utanförskapsområden. Det måste vi tillsammans jobba hårt för att lösa. Vi är inte färdiga.

LÄS OCKSÅ: Dala Pride slog rekord – igen

Mot den bakgrunden är det oacceptabelt att staten och kommunerna årligen öser många miljoner skattekronor över religiösa samfund och andra organisationer som inte står för alla människors lika värde. Som inte delar den självklara uppfattningen att mänskliga rättigheter faktiskt omfattar alla, inklusive hbtq-personer. Finansierar organisationer som bidrar till att hbtq-personer inte kan leva öppna normala liv. Det är olustigt att jag och andra hbtq-personer betalar skatt som finansierar de som hatar oss och vill oss illa. Så får det inte gå till.

LÄS OCKSÅ: Ylva Thörn: Att värna tolerans och demokrati är grundläggande för mig - både som privatperson och landshövding

Det är oacceptabelt att staten och kommunerna årligen öser många miljoner skattekronor över religiösa samfund och andra organisationer som inte står för alla människors lika värde, skriver debattören.

Raden av exempel är ledsamt lång. Vi ser både religiösa och icke-religiösa föreningar som bjuder in islamistiska hatpredikanter som anser att homosexuella ska dödas. Vi ser det hos gammalkonservativa kristna kyrkor och vi ser det också i den extremnationalistiska miljön.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Pride är en facklig fråga och en fråga om mänskliga rättigheter

Yttrandefriheten är oerhört viktig. Vi kan inte tvinga människor att tycka på ett visst sätt. Det vore förfärligt. Däremot finns det ingen rätt att ha tillgång till dina och mina skattepengar bara för att du har en förening eller samfund. Stat och kommun kan själva bestämma vad som finansieras och inte finansieras. Det inskränker inte någons yttrandefrihet. Därför är det hög tid att sluta prata och börja agera. Stryp pengarna till homo- och transfoberna nu!

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons