Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: SSU: Internationella kvinnodagen – se tillbaka till historien, stanna upp och känna framtidstro

Artikel 8 av 10
DD Debatt 8 Mars 2018
Visa alla artiklar

Annons

Internationella kvinnodagen infaller idag den 8 mars. En dag där vi uppmärksammar kvinnokampen. En kamp som förts av kvinnor i många år och generationer. Från strejkande kvinnor för bättre villkor i fabrikerna under industrialiseringen till kurdiska kvinnor som bekämpar terrorister.

Men vi har fortfarande mycket att göra, vi tillsammans, alla systrar måste fortsätta kampen.

För att kunna summera kvinnors kamper och vinster krävs många hundratals ark. Det viktigaste idag är att se tillbaka till historien, stanna upp och känna framtidstro. Tron att det går att förändra.

Tacksamheten till alla de kvinnor som kämpat och gått i bräschen för att komma dit vi är idag är stor. Men vi har fortfarande mycket att göra, vi tillsammans, alla systrar måste fortsätta kampen.

Så länge kvinnors kroppar används som krigföring, så länge våldtäkter och sexuella ofredanden sker har vi jobb att göra. Det jobbet måste vi göra tillsammans, alla könen enade. Jag är övertygad om att vi kommer att vinna lika många betydelsefulla kamper idag som vi har gjort tidigare.

Kära systrar vi måste stötta varandra. Förändring sker när man är många och kraftfullt strävar efter ett mål. Oavsett nation, etnicitet eller hudfärg måste vi stötta och kämpa för varandra. Feminismens mål är att alla kvinnor och icke-binära i hela världen ska vara jämställda männen.

Feminismen ska inte begränsas till en specifik grupp av kvinnor eller västvärlden. Jämställdhet är lika nödvändig i Kina som i USA eller Nigeria. En jämställd värld vår mål - feminism vårt vapen.

Sverige har kommit långt i jämställdhetskampen men även här finns det mycket kvar att göra. Kvinnohatet är strukturellt, samhälleligt och kulturellt. Fortfarande är lönerna långt ifrån jämställda och #metoo-upproret visar hur viktiga dessa frågor är i vårt avlånga land.

Sverige ska vara ett föredöme och visa vägen framåt för nationer som inte kommit lika långt i arbetet mot ett jämställt samhälle. Vi ska aldrig sluta fören vi har krossat patriarkatet och alla världens kvinnor är fria från förtryck.

Berfin Altun, SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
DD Debatt 8 Mars 2018
Annons