Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ta reda på vad dina anställda behöver - då kommer företagets ekonomi blomstra

Enligt Arbetsmiljöverket minskar produktiviteten med 38 % hos en medarbetare som inte trivs, vilket indirekt blir en ekonomisk förlust för verksamheten. Som chef handlar det om att skifta fokus och förstå vem – eller vilka – som är företagets riktiga tillgångar, skriver debattören Pernilla Strand Petré.

Annons

För två år sedan kände jag mig stressad. Jag valde att arbeta 60 timmar i veckan för att nå de mål jag satt upp, jag var helt utmattad när helgen kom och varje semester gick åt till att vila upp mig inför nästa jobbperiod.

Denna stress är inte ovanlig; jag har arbetat som chef i 20 år och ofta sett denna längtan efter helg hos flera medarbetare – inte bara hos mig själv. Ser vi bara till den officiella statistiken så visar den, enligt en artikel av Arbetsmiljöverket från 2016, att antalet anmälda sjukskrivningar på grund av arbetsrelaterad stress ökat med 70 % sedan 2010. Det är en oerhört kraftig ökning som vittnar om risken med stressiga arbetsmiljöer utan tydliga gränser.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Jag behöver återhämtning i mitt arbetspass om jag inte ska bränna ut mig

För mig handlade det om att jag inte fick rum för den personliga utvecklingen jag önskade, mycket eftersom att jag valde att anpassa mig utefter ett regelverk jag själv byggt upp utefter egenkonstruerade förväntningar. Jag ville lägga fokus på mina medarbetare, men det slutade alltid med att jag istället lade tyngden på ekonomisk uppföljning av resultat vi redan konstaterat, i hopp om att ta ekonomin till nya höjder.

Debatt: Det existentiella lika viktigt som det fysiska och psykiska när kroppen ska läka

Det behöver inte vara krångligt, utan det kan handla om så triviala saker som att helt enkelt fråga sina medarbetare vad de vill göra, vad de vill uppnå och vad de behöver, skriver debattören.

Av egen erfarenhet är det inte heller ovanligt idag att det är just ekonomin som blir fokus, istället för personlig utveckling hos medarbetare. Som chef är det lätt att man hamnar i en vanföreställning om att företagsekonomi handlar om siffror, när sanningen egentligen är att den handlar om människor.

LÄS OCKSÅ: "Att vara ung och driven är en plåga"

Enligt Arbetsmiljöverket minskar till exempel produktiviteten med 38 % hos en medarbetare som inte trivs, vilket indirekt blir en ekonomisk förlust för verksamheten. Samtidigt är en del i att trivas att känna att man bidrar och får möjlighet till att utvecklas inom de områden som man brinner för, varför personlig utveckling blir så oerhört viktigt för verksamhetens framgång.

Ska jag ta mig själv som exempel, var det inte förrän jag sade upp mig och startade eget och därmed vågade vara den chef som jag tidigare prioriterat bort, som jag faktiskt började må bättre. Det var först när jag gav mig själv utrymme till att göra det jag älskade och göra det som jag var bra på, som jag kunde blomstra.

För det spelar ingen roll hur mycket ni än blickar bakåt och analyserar de ekonomiska resultaten; blomstrar inte er personal, så kommer inte er verksamhet heller att göra det. Det är era medarbetare som är drivkraften och genom att fokusera framåt och på alla fantastiska människor bakom så tar ni också verksamheten till en helt ny nivå.

Och det behöver inte vara krångligt, utan det kan handla om så triviala saker som att helt enkelt fråga sina medarbetare vad de vill göra, vad de vill uppnå och vad de behöver. Det handlar om att skifta fokus och förstå vem – eller vilka – som är företagets riktiga tillgångar. Det handlar om att göra sin grej, sin passion. Det handlar om att våga lita på sin personal.

Det handlar om personlig utveckling.

Pernilla Strand Petré

Multientreprenör och coach

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons