Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vem som helst kan inte jobba i hemtjänsten - så vi som gör det ska vara stolta

Låt oss tillsammans öka statusen på vård- och omsorgsarbete. Det är alltid någons mamma, pappa, syster, bror, morfar, mormor, make, maka eller barn vi går hem till. Som arbetstagare är vi aldrig vem som helst som går hem till vem som helst, skriver Mattias Mogren, stolt omsorgsarbetare.

Annons

"Vem som helst kan jobba inom hemtjänsten" eller "Får du inget arbete någon annanstans så kan du alltid jobba inom hemtjänsten, de behöver alltid folk".

Har du också hört de klyschorna någon gång? På ett sätt kan det vara sant att hemtjänst tillika vård och omsorg behöver personal, men däremot behövs inte vem som helst. Vem som helst har aldrig behövts inom vård och omsorg. Skulle du själv vilja ha "vem som helst" hemma hos din mamma eller pappa, eller någon annan anhörig för den delen?

LÄS OCKSÅ: Debatt: Rättviks kommun ska inte behöva rädda ett privat företag - ändå hände det

Jag har under ganska många år arbetat inom omsorg om äldre och funktionshindrade och har träffat oerhört många fina människor genom mitt arbete. Oerhört kompetenta personer som utför ett fint jobb och ibland snudd på trollar och därmed får arbetet att fungera lysande.

Du som precis som jag redan arbetar inom denna bransch, sträck på dig! Håll kvar i din stolthet och förvalta den väl.

Många av delarna som ingår i människovårdande arbete går inte att läsa sig till. Det tillhör hantverket att lära sig under resans gång. Däremot vad som går att ha med sig från början är fina värdegrunder som lämpar sig för att göra ett gott arbete i en annan människas hem. Att göra ett gott arbete i en annan människas hem går inte att jämföra med något som helst annat arbete. Det blir så mycket mer än bara ett arbete, vi är alltid på besök hemma hos någon annan, vi har alltid i uppdrag att få arbetet utfört men aldrig genom tvång, vi får aldrig tappa humöret eller uppvisa negativa känslor inför den person vi besöker och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Dags att syna privatiseringsmyten

Hur mycket är det värt i lön att få ha träffat många tacksamma personer vid arbetspassets slut? Går det verkligen att ens försöka värdera i pengar, skriver debattören.

Detta ska vi göra varje dag, 365 dagar per år, dygnet runt. Därför menar jag att arbetet inte är för vem som helst bara för att du inte fått ett arbete någon annanstans. Arbetet kan stundtals vara riktigt påfrestande. Arbetet kräver dessutom att vi alltid är våra bästa versioner av oss själva och det är inte heller för vem som helst.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Vi i hemtjänsten, från jordens alla hörn, tar hand om nazisternas föräldrar

Du som funderar på att söka dig till ett arbete som innebär att ge omsorg till äldre och funktionshindrade människor: Jag utmanar dig att söka till ett av de mest givande och utvecklande arbeten man kan ha (enligt mig själv och många med mig). Ingen dag är den andra lik och det finns alltid utmaningar som kan få dig att växa som människa.

LÄS OCKSÅ: Flest +80 har hemtjänst i Rättvik och Säter – Så ser det ut i din kommun

Du som precis som jag redan arbetar inom denna bransch, sträck på dig! Håll kvar i din stolthet och förvalta den väl. Låt inte omgivningen värdera ner ditt arbete. Var stolt att du utför ett av de viktigaste arbeten som går att utföra. Vi vet både du och jag att detta arbete, än så länge, inte är det mest överbetalda på planeten, däremot kanske vi kan bli överens om att det är ett av de mest utvecklande arbeten man kan ha. Det har också ett värde i det långa loppet. Hur mycket är det värt i lön att få ha träffat många tacksamma personer vid arbetspassets slut? Går det verkligen att ens försöka värdera i pengar?

Låt oss tillsammans öka statusen på vård- och omsorgsarbete. Allt börjar nämligen med min egen syn på mig själv, din egen syn på dig själv, omgivningens syn på ditt och mitt arbete, samhällets syn på de personer som vi till vardags hjälper och så vidare. Låt oss vara stolta tillsammans. Är du liksom jag en stolt person som arbetar inom vård och omsorg? Berätta det. Berätta för din omgivning om värdet av att arbeta med människor, möt upp i samtal eller diskussion där du upplever att det mänskliga värdet inte är i fokus. Det är alltid någons mamma, pappa, syster, bror, morfar, mormor, make, maka eller barn vi går hem till. Som arbetstagare är vi aldrig vem som helst som går hem till vem som helst.

Mattias Mogren, stolt omsorgsarbetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons