Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs bred politisk uppslutning för att stärka assistansrätten

Annons

Svar på ett tidigare debattinlägg från Liberalerna: Utveckla LSS i stället för att avveckla

Artikelförfattaren efterlyser en bred politisk uppslutning för att LSS ska bli mindre godtycklig, mer rättssäker och bättre ta vara på våra skattepengar.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som vi Socialdemokrater slår vakt om. En rättighetslag innebär också att alla som har behov av stöd enligt prövning, också får det. Inget av detta har ändrats, det är mycket viktigt att understryka.

Självklart ska rättigheter inte begränsas och det är därför totalt oacceptabelt när så sker. Vi är många som tagit del av de fall i media där personer har fått sin assistans kraftigt nedskuren, bland annat till följd av en ny praxis efter tidigare dom om egenvård i Högsta förvaltningsdomstolen.

Därför har det tillsatts en snabbutredning för att se över hur egenvårdsbegreppet tolkas.

I motsats till vad som framförs så genomför regeringen inga besparingar eller förändringar av rätten till assistans.

MER DEBATT: Utveckla LSS i stället för att avveckla

I motsats till vad som framförs så genomför regeringen inga besparingar eller förändringar av rätten till assistans. Däremot har vi vidtagit åtgärder för att kostnadsökningarna inte ska vara lika omfattande, för att bromsa utvecklingen där mer och mer pengar går till assistansbolagens vinster och marknadsföringskostnader istället för till själva assistansen. Försäkringskassan har också fått ett tydligare uppdrag att hitta möjligheter att spara kostnader genom att hitta lösningar som är mer träffsäkra och effektiva. Sådana effektiviseringar ska däremot inte gå ut över människors rättigheter eller möjlighet till delaktighet, det är också tydligt i direktiven.

MER DEBATT: Funktionshindrade tvingas till domstol för att få fullvärdig assistans

För att få till stånd en mer jämlik och träffsäker lagstiftning på det här området tillsatte regeringen i våras en utredning av hela LSS och assistansen. Den ska bland annat stärka barnrättsperspektivet, utreda personkretsarna och överväga oberoende juridisk rättshjälp.

Jag hoppas att det nu sker en bred politisk uppslutning för att LSS ska bli mindre godtycklig, mer rättssäker och bättre ta vara på våra skattepengar, så att de går till de som har behov av stöd och inget annat.

LSS och personlig assistans är en viktig del av den svenska modellen och av vårt samhällsbygge. Den ska utvecklas, och nu tar vi steg för det.

Mikael Dahlqvist (S)

Ledamot socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons