Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjellner (M): Regeringen, ge era EU-parlamentariker en uppsträckning och börja ta terrorhotet på allvar

I Europaparlamentet röstade vi nyligen om gemensamma insatser för att stärka det gemensamma arbetet att kartlägga terrorhot. Men Socialdemokraterna kunde inte ställa sig bakom att vi ska stärka samarbetet med andra EU-länder för att möta terrorhotet och förebygga framtida attentat, skriver Christofer Fjellner, europaparlamentariker (M).

Annons

Vidriga terrordåd någonstans i Europa börjar tyvärr bli vardagsnyheter. Länge kändes Sverige som ett skyddat hörn av världen, långt ifrån fasansfulla självmordsbomber och ursinningslösa masskjutningar. De tog liv i Spanien, England och Frankrike men inte här. Det var då och det känns redan länge sedan. Även om vi givetvis aldrig var osårbara var vi nog många som på allvar började känna oron efter terrordådet på Drottninggatan i april.

LÄS OCKSÅ: Greider: Det terrorn gör med oss

Och nu duggar larmen tätt. Säpo rapporterade häromdagen att det finns upp emot 3000 våldsbejakande extremister i Sverige. Det borde vara uppenbart för alla att läget är allvarligt. Men i Europaparlamentet motarbetar Socialdemokraterna gång på gång förslag och initiativ för att stärka det gemensamma arbetet mot terrorism. Terroristerna känner inga gränser och det är samarbete och gemensamma insatser som behövs för att vi ska kunna känna oss trygga och säkra i våra dagliga liv.

Havet av blommor som samlades vid trapporna på Sergels torg efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april.

I Europaparlamentet röstade vi nyligen om gemensamma insatser för att stärka det gemensamma arbetet att kartlägga terrorhot och förbättra det informationsutbyte och det gemensamma kapacitetsbyggande som helt uppenbart brustit mellan rättsvårdande myndigheter i Europa. Men Socialdemokraterna kunde inte ställa sig bakom att vi ska stärka samarbetet med andra EU-länder för att möta terrorhotet och förebygga framtida attentat. Istället försökte de vattna ur förslaget. De röstade nej till att vidta “åtgärder för att Europeiska unionen och dess medlemsstater ska kunna bidra till att förebygga, utreda och lagföra brott med anknytning till terrorism”. Inte heller kunde de ställa sig bakom att EU ska “undersöka vilka eventuella brister och funktionsstörningar som möjliggjort den senaste tidens terroristangrepp i olika medlemsstater”.

LÄS OCKSÅ: Shamm, 16: "Vi måste stå enade mot de islamistiska extremisterna"

Det är inte första gången som Socialdemokraterna motarbetar förslag som minskar risken för nya terrordåd på europeisk mark. In i det längsta försökte de stoppa det regelverk som möjliggör informationsutbyte om passageraruppgifter, det så kallade PNR-direktivet.

Christofer Fjellner, europaparlamentariker för Moderaterna.

Det ska sägas att inget av dessa förslag är någon magisk lösning mot terrorn. Men den gamla devisen om att “fienden lägger pussel” gäller än och då måste rättsväsendet ha de verktyg som behövs för att effektivt kunna spåra upp hot och förhindra nya terrordåd.

Vi får inte vara naiva. Terrorhotet är gränsöverskridande. I samband med attentaten i Paris hösten 2015 åkte gärningsmännen och deras medhjälpare i skytteltrafik mellan Belgien och Frankrike. I Sverige har nynazister gått samman med sina gelikar i Norge och Danmark genom att skapa Nordiska motståndsrörelsen som begår våldsdåd och sprider skräck på gator och torg. För detta behövs internationellt samarbete och våra brottsbekämpande myndigheter behöver dela information och dra nytta av varandras kapacitet.

Om regeringen vill ha någon trovärdighet kvar när det kommer till att på allvar bekämpa terrorn måste man ta avstånd från de socialdemokratiska europaparlamentarikernas ställningstaganden. Man måste ge dem en rejäl uppsträckning och garantera medborgarna att vi även framöver ska arbeta tillsammans i EU för att hålla Sverige säkert och tryggt.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons