Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilbert (V): Gärna valfrihet, så länge skattemedlen används till att utveckla välfärden

Vi är inte emot valfrihet. Vi ser gärna att ideella organisationer eller icke vinstdrivande företag öppnar skolor eller vårdföretag. Men skattemedel ska användas för att utveckla välfärden, inte till att berika enskilda företag eller aktieägare, skriver Maja Gilbert Westholm, landstingsråd (V).

Annons

I måndagens DD fanns det två intressanta men motstridiga artiklar om friskolorna. På ledarsidan visar ekonomijournalisten Per Lindvall att valfriheten är en ren chimär eftersom Academedia köpt upp de övriga och nu har en totalt dominerande ställning i Falun.

LÄS OCKSÅ: Per Lindvall: Falun i skoljättens grepp

Academedia äger 40 % av de fristående gymnasierna i Sverige. När skolsystemet öppnades för konkurrens var tanken att skolor skulle kunna drivas av lärargrupper och andra lokala skolföretag. Men vi fick en begränsad valfrihet som kostar enorma summor som slussas ut ur skolsystemet i form av vinster till stora koncerner.

LÄS OCKSÅ: 45 företagare: Utan en god välfärd för våra anställda riskerar våra företag att utarmas

På debattsidan i DD går några företagare till storms mot förslaget att begränsa vinsterna. Men det är inte valfriheten man slåss för att behålla utan de överstora vinsterna. De förslag som presenterats i regeringens utredning stoppar inte alls privata alternativ inom vård, skola eller omsorg. Om den modell som utredarna föreslår hade använts under 2014 skulle det ha sparat 4,5 – 5 miljarder kronor som kunde gått till faktisk vård, skola och omsorg. Det kunde ha motsvarat till exempel 11 000 fler grundskolelärare. Även om Alliansens politiker tycker om vinstdriven skola är det närmast obegripligt att de fortsätter att försvara ett system som har gått helt överstyr. Det finns inte i hela världen ett liknande skolsystem där skattebetalarnas pengar bara rinner ut ur verksamheten. När politiska idéer drivs bortom allt förnuft brukar det kallas fundamentalism.

Det är större brist på både lärare och sjuksköterskor idag än när välfärden drevs i offentlig regi, skriver debattören.

Ett litet exempel på hur sjukt systemet har blivit fick vi också här om dagen i en nyhetsartikel i DD. Erlaskolan i Falun använder våra skattepengar till att skicka ut elever på stan med broschyrer som gör reklam för deras skola! På skoltid. Eleverna har inrangerats i vinstmodellen och varje liten elev kan ge vinst åt Erlaskolan på flera olika sätt: dels som direkta bidrag från kommunen, och dels genom att läras upp till reklampelare. Eleverna är klädda i ambassadörskläder som vi får förmoda också betalats med skattemedel. Var det så vi ville ha det?

LÄS OCKSÅ: Elever delade ut reklam för friskola på skoltid – VD:n: "Inget konstigt"

De som lobbar för obegränsade vinster lyfter ofta fram att privata företag ger bättre kvalité. En del privata skolor eller vårdföretag håller definitivt en hög kvalité på sin verksamhet, precis som de offentliga. Men vi behöver bara titta på Carema eller Frösunda assistans för att veta att det inte är en allmän sanning. Den som vill öka vinsten försöker spara in på personalen. I den privata äldreomsorgen är det 10 % färre anställda och i skolorna är det 18-20 % färre lärare. Och Stockholm är ett utmärkt exempel på hur illa det kan gå med privatiseringarna. Där är sjukvården nu i fritt fall.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vem som helst kan inte jobba i hemtjänsten - så vi som gör det ska vara stolta

Det är inte heller på något sätt belagt att det blir mer attraktivt att jobba i välfärden om det finns flera arbetsgivare. Det är större brist på både lärare och sjuksköterskor idag än när välfärden drevs i offentlig regi.

Vi i Vänsterpartiet vill värna den offentligt finansierade välfärden. Vi är inte emot valfrihet. Vi ser gärna att ideella organisationer eller icke vinstdrivande företag öppnar skolor eller vårdföretag. Men skattemedel ska användas för att utveckla välfärden, inte till att berika enskilda företag eller aktieägare. Och vi vill inte ha den segregation som dessa skolor ger upphov till.

Maja Gilbert Westholm

Landstingsråd (V) Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons