Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Gierrta: Viktigt försvara pressfriheten - för vem tjänar på att förtroendet för journalistiken undermineras?

På Pressfrihetens dag den 3 maj skriver Helena Gierrta, chefredaktör på Journalisten, om de ökande hoten mot världens och Sveriges journalistkår: "En hotad pressfrihet är en hotad demokrati".

Annons

Idag, den 3 maj, är det pressfrihetens dag. Denna frihet måste ständigt försvaras av medborgare, politiker och tjänstemän på de rättsvårdande myndigheterna.

Pressfriheten är hotad i många länder världen över. Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2016 visar en ökning av begränsningar och kränkningar med 14 procent de senaste fem åren.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Ge ditt stöd till ryska journalister som rapporterar om övergrepp

I Turkiet pågår grova övergrepp på pressfriheten sedan länge. President Erdogan använde i somras kuppförsöket som ursäkt för att ytterligare försämra situationen och den nya grundlagen som röstades igenom i april ger inga förhoppningar om framtiden. Journalister som gör sitt jobb kallas terrorister, förrädare eller spioner och fängslas.

Även i Sverige ökar problemen med hot mot journalister. Hot för hot försöker individer och grupper tysta journalister som de inte håller med. Särskilt utsatta är de journalister som bedriver opinionsjournalistik.

I Ungern, Polen och Ryssland blir det allt svårare för journalister att utöva sitt yrke. Nya polska lagar ger de styrande politikerna möjlighet att avskeda chefer inom public service. I Ungern finns sedan 2011 en medielag som bland annat möjliggjort för den ungerska regeringen att instifta ett medieråd som kan styra innehållet i medierna. Under Putin har de flesta ryska medier förstatligats och fungerar alltmer som megafoner för makten. Antalet dödade journalister i Ryssland är dessutom sedan länge oacceptabelt många, och straffriheten utbredd.

Även i Sverige ökar problemen med hot mot journalister. Hot för hot försöker individer och grupper tysta journalister som de inte håller med, skriver Helena Gierrta.

I Nordkorea finns en enda sanktionerad nyhetskälla för tidningar och TV, den statliga nyhetsbyrån KCNA. I Eritrea, det land i världen där press- och mediefriheten är som sämst tillsammans med Nordkorea, sitter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan 2001. Hans ärende får inte glömmas bort och Sverige måste fortsätta driva på för hans frisläppande.

LÄS OCKSÅ: Anna Norling: Hoten mot journalister är ett hot mot demokratin

Hoten mot journalister ökar också från personer, organisationer och företag som inte är nöjda med olika typer av nyheter eller granskande journalistik. I USA hetsar Donald Trump mot media, vilket lett till hot och hat mot enskilda journalister från Trumps anhängare.

Även i Sverige ökar problemen med hot mot journalister. Hot för hot försöker individer och grupper tysta journalister som de inte håller med. Särskilt utsatta är de journalister som bedriver opinionsjournalistik. Hela 7 av 10 kvinnliga opinionsjournalister utsätts för hat och hot enligt Tidningsutgivarnas undersökning från april 2017.

Trakasserierna drabbar journalister på alla sorters medier och av alla sorters politisk färg. I boken ”Hatad” som lanseras idag vittnar ledarskribenten Lilian Sjölund, som har jobbat som journalist i över 30 år, om hur hoten och hatet de senaste åren har accelererat.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Neddragningar inom lokaljournalistiken ett hot mot demokratin

Det krävs nu åtgärder från regeringens sida för att minska problemen. Den handlingsplan som ska lanseras om några månader med syfte att skydda det demokratiska samtalet mot hot och hat är ett bra steg, men det måste också tillföras reella resurser hos de rättsvårdande myndigheterna så att de klarar av att hantera den ökande mängden hot mot journalister.

Pressfriheten måste hela tiden försvaras – av såväl oss journalister som av samhället i stort. Det är därför extra viktigt att fråga sig: vem tjänar på att förtroendet för journalistiken undermineras?

• En hotad pressfrihet är en hotad demokrati.

• Sverige behöver fortsätta vara en röst för att pressfrihet ska vara en viktig del av EU:s utrikespolitik.

• Sverige måste också stå upp mot, och sätta tryck på de andra EU-länder som genom lagstiftning försöker minska pressfriheten.

Helena Gierrta

Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på Journalisten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons