Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Ge undersköterskorna rättvist betalt

Det skrivs i tidningarna om undersköterskebristen, och tongångarna är mycket pessimistiska. Ändå borde problemet kunna lösas ganska lätt, om man är beredd att värdera undersköterskorna och deras jämställda inom hemhjälpen på rätt sätt. Vad är det de behövs för, och vad är det de uträttar?

Annons

Står deras löner i rimlig proportion till deras arbetsprestationer? Är det rimligt att en byggnadsarbetare värderas till tio till tjugo tusen mer i lön? Är det rimligt att löneskillnaderna stadigt ska öka genom att löneökningarna räknas i procent och inte i kronor? Svaret är för den som vill vara ärlig: Nej, det är inte rimligt.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Det är vår tur nu"

LÄS OCKSÅ K ommunal: "Vi kräver jämställda arbetsvillkor för rättvisa pensioner"

Själv har jag under de senaste månaderna lärt mig vad de som arbetar inom hemhjälpen och hemsjukvården är för slags människor. Efter nyår har min fru Alfhild varit rullstolsburen och beroende av starka smärtstillande medel. Då har det ordnats för oss så att vi får hemhjälp sex gånger om dagen och hemsjukvård varannan dag.

LÄS OCKSÅ Ledare: "Nationell kris i sjukvården"

Hemhjälparna hjälper Alfhild att komma från sängen till rullstolen och från sovrummet till köket eller toaletten. De gör i ordning det ät- och drickbara som hon ber om, de ger henne smärtstillande piller, de städar och de far och handlar när det behövs. De är kunniga, de vet hur de ska bära sig åt i olika situationer. De visar aldrig tecken på irritation, tvärtom är de alltid ömma och vänliga i rösten och visar på alla sätt att de vill göra det som är bäst för Alfhild.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Fantastiska vardagshjältar i Envikens hemtjänst"

Sjukvårdarna tar av bindorna för bensåren, tvättar såren och binder omsorgsfullt med nya bindor från ovanvaden till mittfoten och tillbaka igen. Bindorna ska ge exakt rätt tryck för att blodomloppet ska stimuleras. Stämmer det med anvisningarna, så ger de henne smärtstillande piller. De vet vad minsta felbehandling kan åstadkomma. De har ett kolossalt ansvar. De är vänliga och omtänksamma som de bästa småbarnsföräldrar.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Upprörd över ökande löneklyftor"

22000 har de i månadslön. Lägstalönen för en byggjobbare lär vara 30000. En procents lönelyft ger 220 kr, detsamma för en byggnadsarbetare ger 300 - 400 kr. Vilka som skulle behöva det bästa lönelyftet i kronor räknat talas det aldrig om.

Det är på tiden att man börjar göra det, tycker en som fått en hum om vad de som utbildats till undersköterskor och hemhjälpare är värda.

Gunnar Bjarne, Hosjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons