Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nog med desinformation - slutreplik

Annons

Över hela världen finns ett system uppbyggt för att skapa kunskap om vår omvärld och ett för att sprida den kunskapen till en större allmänhet. De kallas forskning och medier. I de här systemen finns inbyggda metoder att analysera, ifrågasätta och debattera. Är de här resultaten riktiga? Vilka frågetecken finns? Vi har ett mycket omfattande och påkostat system för att försöka förstå vår omvärld och – när det går snett – försöka komma fram till vilka åtgärder som behövs.

Bernt Lindberg.

Visst kan man ifrågasätta en del i styrning, finansiering, utrymmet för fri diskussion och inte minst hur resultaten tas tillvara. Ändå är det vad vi har. Lars Kamél är en person som inte tror alls på vad forskningen och medierna presenterar som övertygande bevis för sakernas tillstånd. Han har sin egen sanning och bryr sig inte om den samlade vetenskapens syn eller mediernas rapporter.

Därför är det inte meningsfullt att försöka föra en offentlig debatt med honom. Han är datateknikern som tror sig veta bättre än världens meteorologer och klimatforskare hur det ligger till med sambandet mellan människans utsläpp av växthusgaser och uppvärmningen av atmosfär och hav. Redan år 2000 och 2001 blev han motsagd av Sveriges kanske främste expert på klimatforskning, Markku Rummukainen, när Kamél försökte tala om att växthuseffekten har andra orsaker än mänskliga. Han har blivit bemött av biologen Marcus Öhman när Kamél påstod att koralldöden inte har med växthuseffekten att göra.Kamél ifrågasatte en blogg från Olle Häggström, enligt Kamél ”...en person som aldrig reagerar på felaktiga användning av statistiska metoder inom klimatvetenskap om statistik”. Häggström är professor i matematisk statistik på Chalmers och bland annat författare till skriften Riktig vetenskap och dåliga imitationer. Häggström sågar Kamél så här lustfyllt: ”Låt mig som kuriosa (eller närmast lyteskomik) nämna hur exempellöst fånig den bloggpost är som Lars Kamél, bloggande klimatförnekarfåntratt, författat ...”

LÄS MER: Livet börjar och slutar med jorden

Jag tänker inte argumentera i sak med en person som vägrar att ta till sig den samlade kunskap som finns, som fortsätter att tala om att den ”sanning” han sitter inne med är den enda rätta. Man måste inte okritiskt svälja alla forskningsresultat, tvärtom, men ett meningsfullt utbyte kräver någon sorts ömsesidig öppenhet för andras argument – en del i demokratin. Det är tråkigt att konstatera men förutsättningarna saknas för en diskussion med Kamél.

LÄS MER: Sluta grönmåla miljöförstöringen

Om det inte vore för att saken är så allvarlig skulle jag låtit Kamél ösa på med sina fördomar utan kommentar. Men situationen för dagen är att allt flera forskare börjar tvivla på att vi klarar tvågradersmålet och det är allvarligt. För att göra det skulle det behövas kraftfulla åtgärder nu. Och sådana ser vi inte. Svenskar släpper i snitt ut elva ton koldioxid per år, inklusive produkter vi köper från utlandet och de internationella flygresorna. Vi behöver komma ner i mellan ett och två ton per år, en kännbar förändring, framför allt för dem som flyger till ”nära och kära” på helgerna och släpper ut mycket mer.

Det som minst av allt behövs nu är den desinformation som Kamél och hans organisationer står för. Är det inte dags för DD att börja sålla bort sådana inlägg som så definitivt far med lögner och motverkar mänsklighetens överlevnad?

Bernt Lindberg, Omställning Falun och miljöjournalist sedan början av 70-talet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons