Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Barnen är det viktigaste vi har - det borde förskolepersonalen också vara

Många som jobbar i barnomsorgen är trötta och frustrerade. Det är dags för er politiker att lyssna på personalen, tillsvidareanställa och minska barngrupperna, skriver Malin Ragnegård, Kommunal Bergslagen.

Annons

Som förälder lämnar du det viktigaste och mest värdefulla du har till förskolan. De allra flesta har en relation till den och tycker att det är av högsta vikt att den fungerar. Att barnen blir sedda, lyssnade på, får en lugn stund vid måltiderna och får möjlighet till att utvecklas både som individer men också i en grupp tillsammans med andra barn.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Förvaringen av barn på min sons förskola gör mig som förälder bestört

Jag har besökt många förskolor och träffat många medlemmar i Kommunal som arbetar där. Alla fantastiska barnskötare som varje dag gör sitt allra yttersta för att dagen på förskolan ska bli precis så bra som vi alla vill att den ska vara.

Politiker och tjänstemän måste göra ett val så att deras yrkeskunniga personal orkar och vill fortsätta sitt arbete.

Men många som jobbar i barnomsorgen är trötta och frustrerade. De upplever att deras tid inte räcker till för att kunna göra det de skulle vilja. När barngrupperna är stora så finns det inte ögon, öron och händer till alla. Då måste pedagogerna prioritera och det blir en ständig stress att inte kunna utföra sitt yrke fullt ut.

Alla de barnskötare som jag träffar gör ett fantastiskt arbete och det är därför vi har en förskola av världsklass, det ska vi vara väldigt tacksamma och stolta över. Men politiker och tjänstemän måste göra ett val så att deras yrkeskunniga personal orkar och vill fortsätta sitt arbete.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Pride är en facklig fråga och en fråga om mänskliga rättigheter

Kommunal är en fackförening som har lösningarna, men politikerna sitter på resurserna.

- Tillsvidareanställ barnskötare! Det duger inte att organisera sin verksamhet med visstidsanställda. Det handlar om att säkra kontinuitet, kvalitet och framtida personalbehov.

- Minska barngrupperna! På många ställen är situationen ohållbar och i längden kommer det att få konsekvenser i form av sjukskrivningar och personalbrist men värst av allt är det för de barn som inte får sina behov tillgodosedda fullt ut i förskolan. Det är här vi kan förebygga och hjälpa i tid.

LÄS OCKSÅ: Ny storsatsning tar form i Smedjebacken – förskola med åtta avdelningar

- Se till att det finns arbetskläder! Det ska vara en självklarhet att inte behöva använda och slita på sina egna kläder när du arbetar i förskolan. Det handlar även om smittorisk och att arbetskläder kan förhindra sjukskrivningar.

- Lyssna på personalen som är proffs i verksamheten! Att få känna delaktighet och glädje på jobbet är en stor arbetsmiljöfråga.

För alla som arbetar på förskolan är mina förhoppningar skyhöga att du som politiker tar till dig av våra förslag och går från ord till handling snarast.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons