Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Dags att högern sätter kvalitet före vinstuttag

Riskkapitalister med vinst som sin huvudsakliga drivkraft skapar inte en bättre välfärd. Istället urholkar dagens system möjligheten till nödvändiga investeringar inom samhällsnödvändiga verksamheter när skattebetalarnas pengar missbrukas, skriver Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen.

Annons

Moderater och Sverigedemokrater upprepar i ett slags mantra att vinster i välfärden höjer kvaliteten och ökar effektiviteten. I själva verket tycks motståndet mot en vinstbegränsning ha mycket lite att göra med krav på kvalitet. Det verkar framför allt handla om att säkerställa riskkapitalisters möjligheter till stora vinstuttag. Här i Dalarna såväl som på andra platser i Sverige. Det kan Kommunal aldrig acceptera.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Självklart att privatanställda assistenter ska ha höjd lön - Vårdföretagarna bör följa sin egen uppmaning

Goda villkor för personalen lägger grunden för kvalitet i välfärden. I verksamheter där personalen är den enskilt största kostnaden, men också den viktigaste garanten för kvalitet, leder vinstsyftet oundvikligen till en konflikt mellan vinst och kvalitet.

LÄS OCKSÅ: LO: Alliansens förslag om inträdesjobb bidrar till låga löner och utanförskap

Det är genom satsningar på kontinuitet, god arbetsmiljö, skäliga löner och bra villkor som grunden läggs för en effektiv välfärd med hög kvalitet.

Det som högern kallar effektivitet handlar om att de anställda får slita hårdare och springa fortare. Undersköterskor och vårdbiträden får betala med sin hälsa för att företagen ska kunna göra vinster, skriver debattören.

Privata företag inom äldreomsorgen har lägre bemanning, högre andel tidsbegränsadeanställningar, högre andel deltidsanställda och lägre andel utbildade undersköterskor. Det som högern kallar effektivitet handlar om att de anställda får slita hårdare och springa fortare. Undersköterskor och vårdbiträden får betala med sin hälsa för att företagen ska kunna göra vinster.

Riskkapitalister med vinst som sin huvudsakliga drivkraft skapar inte en bättre välfärd. Istället urholkar dagens system möjligheten till nödvändiga investeringar inom samhällsnödvändiga verksamheter när skattebetalarnas pengar missbrukas.

Med det förslag om en vinstbegränsning inom välfärden som regeringens utredare presenterat säkerställs att skattebetalarnas pengar återinvesteras i verksamheten. För det är ju här, i den svenska välfärden, som behoven finns. Inte i skatteparadis på andra sidan jorden.

Det är hög tid att högern tar av sina ideologiska skyddslappar och sätter kvaliteten först – inte stora vinstuttag för företagen.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons