Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Gör plats för proffsen – inte för tidtagarur och minutscheman

15 minuter för att väcka, duscha och klä på en sjuk gammal person. Uppdraget omfattar även toalettbesök, medicinering och frukost. Så kan undersköterskors vardag se ut, problem orsakade av dålig bemanning, brister i kontinuitet och högt tempo, skriver representanter för Kommunal.

Annons

I våras lanserades ännu ett nytt tävlingskoncept på tv. I programmet får tittarna möta en undersköterska som på femton minuter ska väcka, duscha och klä på en sjuk gammal person. Uppdraget omfattar även toalettbesök, medicinering och frukost. Påhejad av en programledare med tidtagarur ska undersköterskan klara passet.

LÄS OCKSÅ: Ge förskolepersonalen rätt förutsättningar - gör heltid och tillsvidareanställning till norm

Programmet är en del av Kommunals brittiska systerorganisation Unisons kampanj för att uppmärksamma bristerna i äldrevården. Det sätter fingret på hur låg bemanning leder till stress och bristande kvalité. Äldre personer i behov av omsorg, men också anställda inom äldreomsorgen, utsätts för stora risker när nödvändiga resurser saknas.

Nyckeln till en god äldreomsorg stavas ökade resurser för en högre bemanning, för rätt bemanning och för en bättre arbetsmiljö för de anställda.

Även om tv-programmet som tur är inte finns på riktigt är passet skrämmande likt många undersköterskors vardag. Problem orsakade av dålig bemanning, brister i kontinuitet och högt tempo är högst verkliga. Också här i Sverige. Också här i Dalarna.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Välkommen till välfärdsyrkena i sommar- du behövs och gör skillnad!

Äldre i behov av hjälp ska få det professionella bemötande som bara personer med trygga anställningar och rätt kompetens kan ge, skriver debattörerna.

I en helt ny undersökning bland 12 000 medlemmar i Kommunal konstaterar 71 procent av undersköterskorna att bemanningen på arbetsplatsen inom äldreomsorgen är undermålig varje vecka. Färsk statistik visar att i Kommunal Bergslagen anser så mycket som 40 procent att bemanningen är så låg att det innebär en risk för de äldre varje vecka eller mer.

Äldre i behov av hjälp ska få det professionella bemötande som bara personer med trygga anställningar och rätt kompetens kan ge. Nyckeln till en god äldreomsorg stavas ökade resurser för en högre bemanning, för rätt bemanning och för en bättre arbetsmiljö för de anställda. En bättre organisering av äldreomsorgen med fler heltidsanställningar och smartare schemaläggning skulle därutöver avsevärt förbättra dagens situation.

Kommunals statistik talar sitt tydliga språk. Högre bemanning i äldreomsorgen är inte en fråga att skjuta på framtiden. Det handlar om nödvändiga och brådskande investeringar som behövs här och nu. Det är dags att satsa på välfärden och ge plats för proffsen – inte för tidtagarur och minutscheman.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons