Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Pride är en facklig fråga och en fråga om mänskliga rättigheter

För Kommunal är det självklart att delta i Falu Prideparad. Inte bara för att vi står upp för människovärdet om allas lika värde och rätt utan också för att Pride faktiskt är en facklig fråga, skriver Malin Ragnegård, Kommunal Bergslagen.

Annons

Den 26 augusti höll Mora en Pride-parad för första gången, 18-24 september är det Dala Pride och lördagen den 23 september är det återigen dags för Falu Prideparad.

För Kommunal är det självklart att delta. Inte bara för att vi står upp för människovärdet om allas lika värde och rätt utan också för att Pride faktiskt är en facklig fråga.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vårt samhälle bygger på alla människors lika värde - därför går vi i Prideparaden

Den senaste tiden har Dalarna blivit utsatt för nazistiska attacker i form av stulna och vandaliserade Prideflaggor och den regnbågsfärgade trappan i centrala Falun har två gånger blivit vandaliserad. Det är en attack på Dalarna och på alla oss som bor i Dalarna. Det kan vi aldrig någonsin acceptera.

LÄS OCKSÅ: Lisa Pehrsdotter: Pride är viktigare än nånsin

För Kommunal är det självklart att delta. Inte bara för att vi står upp för människovärdet om allas lika värde och rätt utan också för att Pride faktiskt är en facklig fråga, skriver debattören.

Så länge som vi har normer och strukturer i vårt samhälle och i världen som splittrar människor så skadar det även den fackliga kampen. Att vi organiserar oss på arbetsplatserna för att driva förändringar och nå framgångar är vår styrka, men då behöver alla vara med. Alla behöver få känna sig inkluderade.

Låt oss tillsammans visa att det inte spelar någon roll vem du är, vem du älskar eller var du kommer ifrån.

Därför är den feministiska kampen inte endast kvinnornas kamp, rasismen är inte endast en kamp för rasifierade och Pride är inte en rörelse enbart för HBTQ-personer – All kamp för jämställdhet, jämlikhet och rättvisa är vår gemensamma kamp.

LÄS OCKSÅ: Insändare: För mig är Pride ett regnbågspaket med påtvingade värderingar

Vi vill ha ett samhälle och en värld där alla räknas och där alla kan känna sig trygga. Alla arbetsplatser ska vara en trygg plats där det inte förekommer kränkningar och trakasserier, vad de än beror på. För det är med gemensamma krafter vi blir starka och kan kräva vår rätt!

Vårt gemensamma samhälle ska vara en trygg plats för alla att vistas i och att kunna vara den du är, är en mänsklig rättighet som alltid måste försvaras.

Låt oss tillsammans visa att det inte spelar någon roll vem du är, vem du älskar eller var du kommer ifrån. Vi sträcker på oss, visar stolthet över vilka vi är och vi organiserar oss tillsammans.

Happy Pride för kärlek och kamp framåt!

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande, Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons