Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsvana är idag en klassfråga

Annons

Den här veckan är det höstlov i Dalarna. Lovet innebär förhoppningsvis ett litet avbrott från vardagen med lite mer tid för det där som man annars vill hinna med men aldrig riktigt hinner.

Med olika aktiviteter som uppmärksammar vikten av barn och ungas läsande hoppas jag tillsammans med regeringen att just det här lovet – inramat av höstmörker, gulnande löv på träden och kanske ett och annat regnstänk – ger fler känslan av att tiden räcker till och att fler väljer att kura ner sig under en filt och att läsa sin första bok.

Tyvärr är förekomsten av läsning idag i för hög grad en klassfråga. Många barn som börjar grundskolan har inte ett tillräckligt stort ordförråd för att kunna ta till sig undervisningen på bästa sätt.

MER DEBATT: Tre förslag för att lyfta den svenska skolan

Läsning är en grundläggande byggsten i barns och ungas språkutveckling och läsförståelse är central för utbildningen. Tyvärr är förekomsten av läsning idag i för hög grad en klassfråga. Många barn som börjar grundskolan har inte ett tillräckligt stort ordförråd för att kunna ta till sig undervisningen på bästa sätt. Många utvecklar inte heller under skoltiden sitt ordförråd tillräckligt. Det är mycket allvarligt. En god läsförståelse är helt avgörande för att klara skolan och för att fullt ut kunna delta i samhällslivet.

Det har genomförts en rad insatser för att stärka läsningen i och utanför skolan. Det handlar bland annat om stöd för att bemanna skolbibliotek med bibliotekarier. Ett omfattande läslyft för att lärare ska få del av modern pedagogik för läsinlärning har också presenterats. Läslyftet omfattar även förskolan. En läsa-skriva-räkna-garanti utarbetas för att elever som behöver extra stöd ska få det i tid.

Nyligen presenterades också regeringens läsdelegation som ska samordna samtliga läsfrämjande insatser inom skola, kultur, idrott och föreningsliv i och utanför skolan. I budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen att utvidga Kulturrådets pågående satsning Bokstart för att tidigt stimulera små barns språk- och läsutveckling.

MER DEBATT: Vi måste bekämpa ojämlikheten i svensk skola

Det brukar sägas att det krävs 5 000 timmar för att träna upp din läskondition, att gå från att staka sig genom en text till att läsa med flyt och lust. Alla de timmarna ryms inte i skolans schema. Därför måste läsning uppmuntras och möjliggöras på fler platser.

Vi ska läsa mer i skolan, men vi måste också läsa mer hemma och alla barn – oavsett hur många böcker man har i bokhyllan hemma – måste oftare hamna i situationer där man kan upptäcka läsning. Att uppmuntra till läsning under lovet blir i det avseendet en av flera viktiga pusselbitar.

Roza Güclü Hedin

Riksdagsledamot i riksdagens utbildningsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons