Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M) i Falun: Organiserat tiggeri är ett problem - därför bör vi kriminalisera det

Att kriminalisera tiggeri och organiserandet av tiggeri är ett sätt att komma åt människohandel och de kriminella nätverk som ofta utnyttjar fattiga människor. Hur lagen ska formuleras måste dock noggrant utredas då det annars kan vara svårt att få den att fungera i praktiken, skriver Moderaterna i Falun.

Annons

Tiggeri i organiserade former är ett problem och därför är en väg att gå, för att försöka få bukt med detta problem som pågått i åratal, att kriminalisera tiggeriet. Att kriminalisera tiggeri och organiserandet av tiggeri är ett sätt att komma åt människohandel och de kriminella nätverk som ofta utnyttjar fattiga människor. Däremot är det förstås inte ett sätt att komma åt fattigdom i sig som är den underliggande orsaken till tiggeri.

LÄS OCKSÅ: M-förslaget: Nationellt tiggeriförbud

LÄS OCKSÅ: Rilka från Bulgarien började gråta efter tiggeriförslaget: "Vad ska vi göra nu?"

Hur lagen ska formuleras måste dock noggrant utredas då det annars kan vara svårt att få den att fungera i praktiken. Lagen ska förstås inte heller formuleras så att välgörenhetsorganisationer påverkas. För de utsatta individernas skull så behöver Sverige agera. Tiggeri och fattigdom måste bekämpas.

Vi tror att många hellre, än att lägga en slant i koppen, skulle vilja bidra till dessa utsatta människor på ett sätt där man försäkrar sig om att stödet går direkt från människa till människa.

Problemet är komplext och kräver ett arbete på olika nivåer. EU-länderna måste gemensamt agera kraftfullt och skyndsamt mot diskriminering och sociala orättvisor i de länder där många tiggare kommer ifrån och förbättra möjligheterna till utbildning, jobb, bostad och hälsa. Miljarder har kanaliserats från EU:s strukturfonder till Rumänien för att landet ska komma till rätta med dessa problem. Miljarder. Inte miljoner. Här gäller det också att utkräva ansvar och ställa krav på uppföljning och resultat.

LÄS OCKSÅ: Bohlin (M) om tiggeriförslaget: "Vi kan inte acceptera det i samhällsbilden"

Vi tror att många hellre, än att lägga en slant i koppen, skulle vilja bidra till dessa utsatta människor på ett sätt där man försäkrar sig om att stödet går direkt från människa till människa, utan att kriminella nätverk gynnas, skriver debattörerna.

Så vad kan vi då göra på ett lokalt plan i väntan på att EU:s ansträngningar når resultat? Här och nu? Vi tror att många hellre, än att lägga en slant i koppen, skulle vilja bidra till dessa utsatta människor på ett sätt där man försäkrar sig om att stödet går direkt från människa till människa, utan att kriminella nätverk gynnas. Det finns många goda krafter i samhället och flera organisationer som arbetar lokalt för utsatta människor.

LÄS OCKSÅ: Reklam är också tiggeri - alltså bör det ingå i Moderaternas förslag om tiggeriförbud

I Falun finns exempelvis För Falun i Falun och Kompis Falun-hjälpen/Klädlagret Falun för att nämna några. Därtill finns förstås hjälporganisationer som hjälper på plats i exempelvis Rumänien. Och tänk bara vad en enda människa kunde genomföra i form av Margit Rapps hjälpresor.

I vissa matvarubutiker på andra orter finns möjlighet att skänka inköpta varor till välgörenhetsorganisationer som sedan förmedlar detta till behövande - det här vore något för Faluns matvarubutiker att anamma. Därtill bör man uppmuntra de krafter som arbetar för att etablera Natthärbärgen. Här kan utsatta människor vistas i en övergångsfas och vara oberoende de kriminella nätverk som annars kan styr deras liv.

Slutligen bör man undersöka möjligheten att genomföra ett lokalt pilotprojekt som syftar till att skapa enkla jobb för att erbjuda den som tigger en möjlighet att försörja sig själv och sin familj. När fler arbetar läggs grunden för en trygg gemensam välfärd och vägen in i samhället går via jobben.

Christer Carlsson (M)

Catharina Enhörning (M)

Mikael Rosén (M)

Kent Svens (M)

Veronica Zetterberg (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons