Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till socialminister Strandhäll (S): Gör om och gör rätt om de små lasaretten

Annons

SVT sände häromdagen en dokumentär om den svenska sjukvården.

TV-journalisten Erik Sandberg lyckades på ett lysande sätt visa att även en statlig utredning (SOU) kan vilseleda våra beslutsfattare – såväl regeringen som Riksdagen. Detta är mer än upprörande att sådant kan hända år 2018

Experten i den aktuella statliga utredningen, Måns Rosén, och hans sätt att hantera statistik och dra utomordentligt drastiska slutsatser är mer än beklämmande. Att 500 personer/år enligt Rosén dör i onödan genom att de varit föremål för behandling vid ett litet sjukhus är vetenskapligt sett helt falskt!

Jag själv har kunskap från landstinget Dalarna som både förtroendevald och patient. Jag vet mer än väl betydelsen av ett akutsjukhus som Mora lasarett och dess strategiska och konkreta roll för hela norra Dalarnas befolkning.

Olof Palme sade vid något tillfälle; ”Samhället är människans verk, om något är fel kan vi ändra på det.”

Det är därför jag tillskriver dig. I Tv-programmet tog du på ett hedersamt sätt helt avstånd från Måns Roséns slutsatser och faktahantering. Du skulle dessutom kunna rensa bordet ytterligare och meddela Riksdagen att såväl regeringen som Riksdagen har blivit vilseledda av Roséns utredning. Därför bör den omgående avföras från dagordningen och slängas i papperskorgen.

Svensk sjukvård är av världsklass i många avseenden och kan givetvis bli ännu bättre. Därför tar jag mig friheten föreslå att du inbjuder partierna i Riksdagen att medverka till att ta fram en väl faktaunderbyggd framtidsbild av sjukvården och dess utveckling fram till år 2030. Där måste även de små sjukhusen i landet få en självklar plats. Sjukhuset i Västervik, som apostroferades i TV-programmet med dess professionella personal, kan utgöra något av ett nationellt riktmärke för sjukhusvården vid de mindre lasaretten.

Med dessa rader har jag den förhoppningen att den Socialdemokratiska regeringen och med dig som socialminister får fortsätta att ge oss en av världens bästa sjukvårdskvaliteter.

Arne Pettersson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons