Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Sluta ljug Fjellner (M), och behandla arbetet mot terrorism seriöst

Det viktiga arbetet mot terrorism ska behandlas seriöst. Moderaterna får gärna möta oss med argument i en ärlig debatt, men ska inte fara med osanning och lögner i syfte att misstänkliggöra andra partier, snarare än att beskriva sanningen om arbetet i Europaparlamentet, skriver (S) EU-parlamentariker i en replik till Christoffer Fjellner (M).

Annons

Det vore bra om Christoffer Fjellner (M) höll sig kvar i verkligheten när han hoppar på oss socialdemokrater i EU-parlamentet. Nu är det istället tendensiösa rallarsvingar i Trumpsk anda som levereras.

LÄS FJELLNERS INLÄGG HÄR: Regeringen, ge era EU-parlamentariker en uppsträckning och börja ta terrorhotet på allvar

Den omröstning Fjellner refererar till i sitt inlägg i DD 29/7 handlade om inrättandet av ett nytt utskott i Europaparlamentet. Det arbete som detta utskott skulle utföra görs dock redan nu i befintliga utskott. Och det vet väl också moderater att dubbla organisationsstrukturer, dubbelarbete, är ineffektivt?

Det viktiga arbetet mot terrorism ska behandlas seriöst. Moderaterna får gärna möta oss med argument i en ärlig debatt, men ska inte fara med osanning och lögner i syfte att misstänkliggöra andra partier.

Frågan är snarare: ska vi fortsätta arbetet mot terrorism i ett system med tydlig ansvarsfördelning och beslutsgång - eller ska vi krångla till det?

Moderaterna får gärna möta oss med argument i en ärlig debatt, men ska inte fara med osanning och lögner i syfte att misstänkliggöra andra partier, skriver debattörerna. På bilden blomhavet som bildades vid Sergels Torg efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

I vår röstförklaring skriver vi socialdemokrater följaktligen:

"Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i slutomröstningen på resolutionen om inrättande av ett tillfälligt utskott mot terrorism. Kampen mot terrorism är en av våra främsta prioriteringar men vi befarar att inrättandet av ett nytt utskott ger ett begränsat mervärde och riskerar att ta tid och resurser från det viktiga lagstiftningsarbete mot terrorism som redan pågår i befintliga utskott.

Av dessa skäl anser vi istället att det vore bättre att ytterligare intensifiera lagstiftningsarbetet i det utskott (LIBE) som idag ansvarar för frågorna. Fokus för arbetet bör ligga på att täppa till befintliga luckor och arbeta med de kommande initiativen från EU-kommissionen, däribland förslagen för att bättre koppla samman EU:s olika informationssystem samt att övervaka att de många initiativ som redan tagits, däribland direktivet mot terrorism, genomförs på ett bra sätt.”

LÄS OCKSÅ: Greider: Det terrorn gör med oss

Det viktiga arbetet mot terrorism ska behandlas seriöst. Moderaterna får gärna möta oss med argument i en ärlig debatt, men ska inte fara med osanning och lögner i syfte att misstänkliggöra andra partier, snarare än att beskriva sanningen om arbetet i Europaparlamentet.

En av oss - Anna Hedh - har för övrigt redan deltagit som förhandlare i ett av det så kallade Ecris-initiativ som redan tagits för att bekämpa terrorism. Och vi kommer att fortsätta arbeta konstruktivt på detta sätt för att medverka till ökad säkerhet för EU:s 500 miljoner invånare. Inte ägna oss åt påhittade lögnkampanjer.

Marita Ulvskog

Olle Ludvigsson

Jytte Guteland

Jens Nilsson

Anna Hedh

Europaparlamentariker (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons