Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samling för att bemöta globala utmaningar om fattigdom, miljö och migration

Annons

Tillsammans med påven och Lutherska världsförbundet har vi alla en möjlighet att komma samman i hopp, skriver artikelförfattarna inför påvebesöket i Sverige och uppmärksammandet av reformationen 31 oktober i Lunds Domkyrka.

På måndag den 31 oktober kommer påven Franciskus till Lund och Malmö. Det är en stor händelse i sig att en påve besöker Sverige – senast det hände var 1989. Vad som gör detta än mer speciellt är att påven inte kommer som gäst utan som en av värdarna för evenemanget. På 499-årsdagen av det som räknas som reformationens startpunkt, kommer för första gången någonsin de högsta ledarna för Katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet att uppmärksamma reformationen gemensamt.

Det är decennier av dialog mellan katoliker och lutheraner som bär synlig frukt. År 2013 kom skriften med den löftesrika titeln ”Från konflikt till gemenskap”. För första gången på 500 år har vi en gemensam historieskrivning, en bild av vad som varit skiljande och inte längre är det, samt av vad som fortfarande skiljer oss åt. Skriften mynnar ut i fem gemensamma åtaganden. De kulminerar i uppmaningen att katoliker och lutheraner gemensamt, i ord och handling, ska vittna om Guds nåd i världen. Som de katolska biskoparna i Norden helt nyligen skriver i ett gemensamt herdabrev: ”Den viktiga frågan är nu, hur vi tillsammans kan gå vidare för att växa samman i tro, hopp och kärlek. Vi vill gå denna försoningens väg tillsammans med våra lutherska bröder och systrar.”

MER DEBATT: Gör kyrkan till bostadsbyggare

Påven Franciskus, Lutherska världsförbundets ordförande Munib Younan och generalsekreterare Martin Junge kommer att leda en gemensam gudstjänst i Lunds domkyrka på måndag. Den kommer att kunna firas samtidigt av 10 000 människor på Malmö Arena dit påven tillsammans med ledningen för Lutherska världsförbundet och andra gäster kommer under eftermiddagen. Arenaeventet ”Tillsammans i hopp” betonar hur vi gemensamt, i ord och handling, kan och måste vittna för världen om Guds barmhärtighet. Förenade genom det kristna dopet samlas vi med många internationella gäster kring globala utmaningar som fattigdom, klimat och migration för att tillsammans väcka och stärka hopp.

MER DEBATT: Påvemöte för att blicka mot gemensamma utmaningar

Vi hoppas att det som nu står för dörren ger energi i vårt land och att det sänder uppmuntrande och hoppingivande signaler över hela världen.

Till glädje för Sveriges och grannländers katoliker har påven bestämt att stanna ytterligare en dag för att fira en mässa den 1 november. Även om nattvardsgemenskap ännu inte är verklighet mellan katoliker och lutheraner, trots att den är efterlängtad av många, är det vår bön att det gemensamma uppmärksammandet 31 oktober och mässan 1 november blir ett ekumeniskt tecken. Detta är ingen självklarhet. På ekumenikens väg finns det också hinder, men vi hoppas att det som nu står för dörren ger energi i vårt land och att det sänder uppmuntrande och hoppingivande signaler över hela världen.

Tillsammans med påven och Lutherska världsförbundet har vi alla en möjlighet att komma samman i hopp. Låt oss ta vara på den möjligheten och be och arbeta för världens bästa!

Anders Arborelius

Biskop i Stockholms katolska stift

Antje Jackelén

Ärkebiskop i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons