Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba upp fiberutbyggnaden för att lyfta Dalarnas småföretag

Annons

Var fjärde småföretagare i Dalarna skulle kunna utveckla sitt företag om de bara hade en bättre bredbandsuppkoppling, enligt en stor undersökning som Visma nyss genomfört. Men samtidigt uppger nästan varannan småföretagare i länet att de inte har möjlighet att skaffa en bättre uppkoppling.

En snabb och stabil internetuppkoppling är en förutsättning för att starta och driva företag i dag. Det ska inte spela någon roll om ditt företag finns i Vikarbyn eller Stockholm – uppkopplingen måste göra det möjligt att utveckla verksamheten i den riktning du vill.

MER DEBATT: "100 Mbit/s bredband till alla hushåll år 2020"

Fyra av fem jobb i Sverige skapas i små företag. Dessa finns spridda runt om i landet och därför är det helt avgörande att utbyggnaden av det snabba fibernätet tar fart även i glesbygden. Om nätet fortsätter att vara otillräckligt i stora delar av Sverige blir det mycket svårt för nya företag att växa fram och skapa viktiga jobb.

Regeringens nationella bredbandsmål slår fast att 90 procent av svenska hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 megabit per sekund senast år 2020. Men trots att 2016 snart är slut saknar nästan fyra av tio svenskar möjlighet att få en så snabb uppkoppling. I glesbygden ser det ännu värre ut: Åtta av tio hushåll saknar bredband med den hastigheten, enligt en färsk rapport från Svenska Stadsnätsföreningen. Enligt Post- och Telestyrelsen är Stockholm den enda kommun i landet som just nu lever upp till regeringens bredbandsmål.

Det är med andra ord en bit kvar innan Sverige har ett bredbandsnät som låter företag ta vara på hela sin potential. De drygt tre miljarder kronor som regeringen hittills har avsatt till fiberutbyggnaden i glesbygden har inte räckt till, och stödet har blivit kraftigt försenat. För att snabba på utbyggnaden satsar nu regeringen 850 miljoner de kommande fyra åren. Det är en viktig markering, men betydligt mer resurser kommer att krävas.

När alla kan få tillgång till de möjligheter som digitaliseringen innebär stärker det hela Sveriges konkurrenskraft.

MER DEBATT: Alla bor inte i Stockholm

Även kommunerna har ett stort ansvar om Sverige ska få en digital infrastruktur som skapar utveckling, företagande och arbetstillfällen. De kommuner som ligger i framkant när det gäller fiberutbyggnad har ofta en sak gemensamt: En medveten strategi för hur man ska jobba med de nationella bredbandsmålen. Aktiv dialog med hushåll och näringsliv om deras behov och förväntningar är en annan tydlig framgångsfaktor. Kommunerna måste också underlätta för lokala fiberföreningar att skapa och förvalta fiberanslutningen – inte minst i glesbygden.

När alla kan få tillgång till de möjligheter som digitaliseringen innebär stärker det hela Sveriges konkurrenskraft.

Daniel de Sousa

VD Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons