Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V): Att jakt med pil och båge är "häftigt" är inte skäl nog att införa det i Sverige

Annons

Tillåten jakt med pil och båge är något som Svenska Jägareförbundet vill införa i Sverige. En i grunden primitiv jaktform. Jägareförbundet jobbar nu offensivt tillsammans med Svenska Bågjägareförbundet för att få Naturvårdsverket att godkänna bågjakt när föreskrifterna för jaktmedel skall ses över under nästa år.

LÄS OCKSÅ: Fler utbildar sig till jägare – men färre jagar: "Någonting håller på att hända"

Bågjakt är en jaktform som får bedrivas i vissa länder. När anhängarna av bågjakt framför sina argument för att det skall bli tillåtet även i vårt land, framstår dessa som synnerligen egoistiska och helt i avsaknad av djurskyddsperspektiv.

LÄS OCKSÅ: De överklagar vargjaktsbeslutet – "Det är inte förenligt med lagstiftningen"

Att bågjakt upplevs av förespråkarna som en ”häftig” jaktform är inget skäl för att bågjakt skall bli tillåtet i Sverige, skriver debattörerna.
Det handlar istället om att jakten som sådan blir så lustfylld som möjligt för utövaren.

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, har uttryckt i en av Sveriges största jakttidningar att det skulle vara ”häftigt” att smyga sig in på ett ståndskall med pilbåge och han hänvisar till Youtubeklipp där man i andra länder skjuter älg med pil från pilbåge.

LÄS OCKSÅ: David gör jaktsuccé på Youtube – se hans mest populära jaktvideo här

Samtidigt tillstår han att det inte är lätt att skjuta bra med en pilbåge. Om man misslyckas med att sätta pilen på ett dödande sätt, förutsätter Ligné att tillgång finns till krutvapen vid eftersök av pilskadat djur.

Alltså, det handlar inte om att avlivningen av ett djur i samband med jakt ska ske med så liten skadeskjutningsrisk och för djuret så smärtfritt förlopp som möjligt. Det handlar istället om att jakten som sådan blir så lustfylld som möjligt för utövaren.

Vänsterpartiet motsätter sig starkt att man inför jaktmetoder som kan öka risken för skadeskjutningar och ökat lidande för jagade djur. Att bågjakt upplevs av förespråkarna som en ”häftig” jaktform är inget skäl för att bågjakt skall bli tillåtet i Sverige.

David Örnberg, Vänsterpartiet Dalarna

Elisabeth Rosengren, Vänsterpartiet Region Uppsala

Anna Maria Romlid, Vänsterpartiet Västmanland

Uffe Stridsberg, Vänsterpartiet Gävleborg

Gert Raiml, Vänsterpartiet Värmland

Jens Holm, Riksdagsman Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons