Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdföretagarna: Ragnegård har fel i att privata utförare bara bryr sig om vinst

Det finns en rad felaktigheter i den artikel Malin Ragnegård, Kommunal Bergslagen, skrivit i DD 30/8. Bilden som förmedlas är att privata utförare inom vård och omsorg bortser från kvalitet för att kunna maximera sina vinster – inget kunde vara mer felaktigt, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.

Annons

Det företag som inte levererar kvalitet, oavsett vilken bransch det verkar inom, blir inte långlivat.

LÄS OCKSÅ: Malin Ragnegård: Dags att högern sätter kvalitet före vinstuttag

Medarbetare i privat vård och omsorg är mer nöjda med sin lön, upplever i högre grad att tiden är tillräcklig för att lösa sina uppgifter och upplever sig som friskare än kollegor i landsting och kommun.

Vården och omsorgens medarbetare är centrala för kvaliteten. På den punkten håller jag med Malin Ragnegård. Det gör också våra medlemsföretag inom Vårdföretagarna. De vet att nöjda och friska medarbetare är avgörande för en god verksamhet.

LÄS OCKSÅ: Replik till Kommunal: Vi vill att branschen ska överleva

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Självklart att privatanställda assistenter ska ha höjd lön - Vårdföretagarna bör följa sin egen uppmaning

Undersökningen visar tvärtemot vad Malin Ragnegård hävdar att medarbetare i privat vård och omsorg är mer nöjda med sin lön och upplever i högre grad att tiden är tillräcklig för att lösa sina uppgifter, skriver debattören.

I den omfattande undersökningen Jobbhälsobarometern går det att utläsa hur medarbetare i privat respektive kommunala och landstingsdrivna verksamheter ser på sitt arbete. Undersökningen visar tvärtemot vad Malin Ragnegård hävdar att medarbetare i privat vård och omsorg är mer nöjda med sin lön, upplever i högre grad att tiden är tillräcklig för att lösa sina uppgifter och upplever sig som friskare än kollegor i landsting och kommun.

LÄS OCKSÅ: Vårdföretagarna: Personliga assistenter måste värderas högre - höj ersättningen

När det gäller det förslag om vinstbegränsning inom välfärden som Malin Ragnegård hänvisar till, alltså Reepaluutredningens, är hennes beskrivning felaktig. Förslaget kommer leda till att mängder av verksamheter tvingas lägga ned. De som klarar sig kvar tvingas in i en situation som leder till onödiga inköp eller investeringar för att hålla resultatet nere. En redovisningsmässig cirkus som inte leder till högre kvalitet.

Om Kommunals medlemmar även fortsättningsvis ska ha flera arbetsgivare att välja mellan bör fackförbundet sluta propagera för lagstiftning som gör deras överlevnad omöjlig.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons