Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#vistårinteut: Ni beslutsfattare har tappat det och är en del i avhumaniseringen av barn

Den 27 september är det ett år sedan yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut påbörjade kampen för alla de ensamkommande barn och unga som varit i Sverige under lång tid. Det skulle kunna vara något att fira. Men vår årsdag är en sorgedag, skriver Margareta Spåmans Öst, #vistårinteut Dalarna.

Annons

Den 27 september är det ett år sedan yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut påbörjade kampen för alla de ensamkommande barn och unga som varit i Sverige under lång tid.

#vistårinteut har sedan dess arbetat dygnet runt för att ge av vår kunskap och erfarenhet kring ensamkommande ungas bedrövliga situation i syfte att förändra situationen och ge en sann bild av vad som försiggår i behandlingen av ensamkommande i Sverige. Vi är nu 9000 engagerade i nätverket och har över 61 000 följare på vår Facebooksida.

LÄS OCKSÅ: Kamran från Afghanistan: Jag vill leva, inte bara överleva - låt mig stanna

Det skulle kunna vara något att fira. Men vår årsdag är en sorgedag.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Stoppa utvisningarna till Afghanistan - det är svensk humanism och det enda rätta

Vi sörjer att Sverige avhumaniserar barn som kom hit på flykt, skriver debattören. På bilden ensamkommande asylsökande som manifesterar för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. I förgrunden Fatemeh Khavari som är talesperson för nätverket Ung i Sverige.

Vi sörjer att Sverige avhumaniserar barn som kom hit på flykt. Vi sörjer att unga fortfarande utsätts för rättsosäkerhet i asylprocessen; något vi visar i vår rapport om just rättsosäkerhet i asylprocessen för ensamkommande barn och unga. Vi sörjer att unga tar sina liv i desperation över att deras skyddsbehov inte tas på allvar, något vi larmat om. Vi sörjer att unga blir godtyckligt åldersuppskrivna i rättsosäkra undersökningar och får avslag på grund av det. Vi sörjer att det just nu sitter minderåriga ensamkommande i förvar för att de ska tvångsutvisas till det land de en gång tvingades fly från.

Ja, vi tycker att ni har tappat det. Vi tycker att ni är en del i en avhumanisering av barn.

Vi sörjer att politiker inte lyssnar på oss och att vår kunskap och professionalitet inte tas tillvara i det gemensamma samhällsbyggandet.

LÄS OCKSÅ: DEBATT: Varför deporterar vi framtidens arbetskraft och kompetens?

Vi sörjer att det finns många kommuner runt om i Sverige som inte låter unga i utsatthet få bo kvar.

Vi sörjer att de barn som kom utan föräldrar inte fått den trygghet och det liv de har rätt till enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter, Barnkonventionen, EU:s asylprocedurdirektiv, UNHCR och FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Vi sörjer att beslutsfattare och myndighetsutövare har tappat det.

Ja, vi tycker att ni har tappat det. Vi tycker att ni är en del i en avhumanisering av barn.

Vi orkar faktiskt inte med ert sätt att behandla barn på. Ni går fel väg. Den kommer inte att leda till det samhälle ni säger att ni vill ha. Det som vi kämpar för att få.

Margareta Spåmans Öst

#vistårinteut Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons