Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva Thörn: Att värna tolerans och demokrati är grundläggande för mig - både som privatperson och landshövding

Intolerans ger näring åt diskriminering, strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter och är ett hot mot demokratin. Att bekämpa intolerans är allas vårt uppdrag. Dala Pride är ett av många initiativ som utmanar intoleransen, skriver Ylva Thörn, landshövding i Dalarnas län.

Annons

Just nu pågår Dala Pride i Falun. Men redan den 26 augusti gick Mora Pride av stapeln. Det var ett arrangemang där många människor deltog för att visa sitt stöd och sitt engagemang för ett öppet och demokratiskt samhälle där alla människor har lika värde. Lördagen den 23:e september går Pride-paraden återigen genom Faluns gator.

LÄS OCKSÅ: Krönika Sofie Eriksson: Vi har faktiskt inga andra än varandra

Rätten att leva sitt liv utan att bli diskriminerad är en mänsklig rättighet. De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för oss alla. De rättigheterna slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang är födda fria och lika i såväl värde som rättighet.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Pride är en facklig fråga och en fråga om mänskliga rättigheter

Dala Pride är ett av många initiativ som utmanar intoleransen och på Länsstyrelsen i Dalarnas län vajar Prideflaggan för att visa vårt ställningstagande, skriver Ylva Thörn.

Länsstyrelsen i Dalarnas län har, sedan 2014, haft ett speciellt uppdrag från regeringen att samordna länsstyrelsernas arbete med de mänskliga rättigheterna. Uppdraget har utökats och det metodstöd som resulterat i ett för länsstyrelserna gemensamt förhållningssätt till arbetet med mänskliga rättigheter ska nu också spridas till fler offentliga aktörer.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vårt samhälle bygger på alla människors lika värde - därför går vi i Prideparaden

Det här är ett viktigt uppdrag eftersom det ytterst handlar om att värna om demokratin. För mig är detta helt grundläggande – både som privatperson och som landshövding. Vi lever i ett tryggt land där fred och demokrati råder. Mänskliga rättigheter känns självklara och ingen skulle offentligt ta avstånd från vare sig demokratins värdegrunder eller rätten att inte diskrimineras. Ändå möter vi alla en verklighet där diskriminering förekommer, ibland dolt och därmed extra förrädiskt. Ibland tydlig och uppenbar. Diskrimineringen kan vara kopplad till en mängd olika saker – kön, etnicitet, hudfärg, religion eller den person man väljer som sin partner. Ibland kanske den inte uppfattas av någon annan än den som blir utsatt. Men den är likväl ett reellt hot mot den trygghet och den tolerans som vi i Sverige har byggt och fortsatt bygger vårt samhälle på.

LÄS OCKSÅ: Lisa Pehrsdotter: Pride är viktigare än nånsin

Intolerans ger näring åt diskriminering, strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter och är ett hot mot demokratin. Att bekämpa intolerans är allas vårt uppdrag. Det kan vi göra i vardagen – enskilt och tillsammans. Dala Pride är ett av många initiativ som utmanar intoleransen och på Länsstyrelsen i Dalarnas län vajar Prideflaggan för att visa vårt ställningstagande.

Ylva Thörn

Landshövding i Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons