Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

YOLO – därför vill vi förkorta arbetstiden

Annons

SSU Dalarna och Unga Byggare GävleDala skriver gemensamt om varför de vill se en ny arbetstidsförkortning i Sverige och om säkrare arbetsplatsmiljöer.

Hur mycket är byggarbetares liv värda? Under 2015 skedde 5 dödsolyckor och 3 446 arbetsplatsolyckor runt om i Sverige på våra byggarbetsplatser. Hur många fler ska behöva skada sig eller sätta livet till för att arbetsgivarna ska gå från ord till handling när det gäller nollvisionen?

För oss är svaret enkelt – krossade familjer, förluster av vänner och kollegor, värkande skador och förlamningar kommer alltid fortsätta om arbetare inte agerar. Vi konstaterar att nollvisionen är en papperstiger, och arbetsgivarnas vackra ord saknar verklighetsförankring. Vi ser inte de förändringar de så gärna målar upp i sina fina dokument. För vissa av våra arbetskamrater – de från andra länder – ser vi till och med att de försämras.

Av historien har vi lärt oss att arbetare aldrig fått någonting gratis och vi vet att våra rättigheter är ett resultat av hård facklig och politisk kamp.

Vi konstaterar att nollvisionen är en papperstiger, och arbetsgivarnas vackra ord saknar verklighetsförankring.

MER DEBATT: Ingen ska behöva avlida på sin arbetsplats

Skyddsombuden är våra vardagshjältar som hela tiden kämpar för att arbetsmiljön ska bli bättre och säker för våra kamrater, men de motarbetas inte sällan av profittörstande företag. Alla arbetare har ett ansvar, att bevaka vår egen och våra arbetskamraters arbetsmiljö och intressen gentemot arbetsgivarna. Vill du också vara en hjälte? Stå i så fall upp med dina arbetskamrater, ta hand om varandra och kämpa tillsammans för en framtid värd att tro på.

I lördags genomförde Unga Byggare en aktion på flera platser i landet, detta för en förkortad arbetstid – för alla. Det är över 40 år sedan Sverige kortade arbetstiden senast, även fast så mycket har förändrats sedan dess. Produktiviteten i samhället har ökat markant och ändå ska vi arbeta 8 timmar 5 dagar i veckan.

Som det ser ut idag finns det redan många som ofrivilligt arbetar mindre än så – för att de inte erbjuds heltid, för att få ihop sin vardag, eller för att de helt enkelt inte orkar arbeta åtta timmar – gemensamt för de personerna är att de drabbas ekonomiskt. Av de som arbetar deltid är de allra flesta kvinnor i arbetaryrken.

Hur länge man orkar arbeta heltid enligt dagens norm beror mycket på vad det är man jobbar med och hur ens familjesituation ser ut. Arbetstidsförkortning är därför en reform för rättvisa, frihet och jämställdhet.

MER DEBATT: Vi vill korta arbetstiden för landstingets sjukvårdspersonal

Det är dags för förändring. Vi vill ha ett modernt arbetsliv, men också ett modernt samhälls- och familjeliv. Tiden i våra liv är viktig, vi lever ju bara en gång. Unga Byggare och SSU Dalarna anser att en ny samhällstid kräver en ny arbetstid, för ett bättre och mer hållbart (arbets)liv. YOLO.

Paulina Johansson

Ordförande Unga Byggare GävleDala

Sofie Eriksson

Ordförande SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons