Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå vargopinionen: Fråga dem som drabbats av vargen

Annons
Varför ska vi ha varg i Sverige? undrar insändarskribenten.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

 Apropå vargopinionen:Vad är meningen med de frågor som är ställda? Ingen vet i dag hur mycket varg det finns i landet. Det dyker upp nya okända individer hela tiden. Att få svar från någon som inte drabbats av, eller ens sett en varg, ger ingen legitimitet åt resultatet.

Läs också Dalaradion: "Vi ville undersöka dalfolkets inställning till varg"

Det är de som får sin livsmiljö förstörd som skall tillfrågas. De som får sina djur tagna av varg, de som inte vågar släppa ut varken hund eller barn på tomten. De som inte kan låta barnen gå till och från skolbussen. Kommuner i både Sverige och Finland som begär skolskjuts från dörr till dörr. De som inte kan låta barnen leka i skog och mark på grund av varg. Det är dessa grupper som skall tillfrågas.

Läs också Krönika: "Män som hatar rovdjur - lodjursjakten är djurplågeri"

Den fråga som också skulle ställts är varför vi skall ha varg. En art som finns i hundratusental runt om på norra halvklotet. Och som håller på att förändras genom uppblandningen med hund. Genom att vi tillåter varg i urban miljö kommer den rena vargen att försvinna. Detta har redan skett i Sverige och Norge vid ett antal tillfällen. Det finns inget sätt att förhindra detta.

Sedan skulle det ställts ytterligare en fråga. Är ni beredda att betala miljard efter miljard för att förstöra miljön och livsvillkoren för dem som drabbas? Lär av historien. Alla de tusentals hästar, kor, får och getter som togs på 1800 talet. Därför var vargen en skräck för befolkningen. 3,5 milj invånare. I dag är vi 10 milj.

Göran Greider. Vågar du gå i svaromål? Vågar Dala- Demokraten visa vad demokrati är?

Läs också Göran Greider: En gång blir vargen självklar igen. Även i Dalarna

 Björn Engdahl

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons