Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor eloge till Dala-Demokraten

/

Annons

Jag börjar alltid dagens läsning med ledarna, kultursidorna, debatt- och insändarsidorna. I denna turordning utan att för den skull rangordna dem därefter.

Ledarsidorna är alltid aktuella, fyllda med välgrundade argument, såväl politiska som samhälleliga, för att inte säga mänskliga. Gästskribenter syns ofta, vilket bra balanserar de två fasta, chefredaktör Göran Greider och ledarskribent Robert Sundberg. Till skillnad från de flesta konkurrenttidningar håller DD en lättsam ton, trots sidornas allvarliga ämnen, med utfyllnad av vardagsbetraktelser som natur och trädgård, samt poesi. Greiders förtjänst! Uppskattat av många, inklusive undertecknad.

LÄS OCKSÅ Brev till Ledarsidan: "Kulturskymningen lägger sig över Sundborn"

Kultursidorna, två ibland tre stycken, innehåller en bra blandning av konst, teater, föredrag och litteratur. Det sistnämnda mitt favoritområde. Författarporträtt samt recensioner blandade från högt till lågt, från proffs till amatörer är något av det bästa jag sett i dagspressen. Inte ens de stora drakarna når upp till den nivån. Ta tre dagar, den 26-28 oktober, som exempel. I två stort uppslagna artiklar skriver Greider om sin namne Göran Palm, en av 1900-talets senare hälfts största och mest betydande författare. Här finns också en recension av Föreningen Arbetarskrivares senaste antologi, den tionde i ordningen, skriven av ett fåtal etablerade författare och övervägande delen amatörer. I den samlas texter om rättvisa och klassförtryck. Samtidigt finns en separat artikel om ovan nämnda antologis redaktör Victor Estby och hans eget författande. Denna typ av böcker syns nästan aldrig i dagspressen. Där får bara de stora försäljningsframgångarna plats. DD är undantaget tack vare kulturredaktören Ulf Lundén som brinner för klass- och rättvisefrågor.

LÄS HÄR Kultur/böcker: "Slagkraftig kritik mot rådande samhällsordning"

"Victor Estby biter ifrån sig på både prosa och vers"

Även vad gäller debatt- och insändare är DD frikostig med två sidor. Ett bra initiativ då det ger läsarna en chans att tycka till och bidra med ris och ros. Den som deltar i debatten mår bevisligen bättre, även när man bara har negativa saker att framföra. Någon där ute kanske lyssnar! Debattartiklarna är mestadels välskrivna och intressanta inom aktuella områden av ofta återkommande skribenter. Många gånger skulle de lika gärna kunna publiceras på ledarsidan.

Världsnyheter får av naturliga skäl mindre plats i en lokaltidning. Tyvärr haltar det ibland med djuplodningen även vad gäller lokala nyheter. Jag förstår att problemet ligger i utrymmesbrist då många regioner ska bevakas. Detta får mig osökt att bäva inför hur DD ska klara av att bevaka nyheter i framtiden om storregioner blir verklighet. Då kommer lokala beslut för masar och kullor att fattas i Västerås eller Örebro. Hur bedriver man en lokaltidning då?

LÄS OCKSÅ Insändare: "Stora risker med storregioner"

Sportsidorna har jag ingen uppfattning om då jag aldrig läser dem. De ligger utanför min intressesfär. Men de fyller säkert sin funktion för alla sportdårar. Sedan får de gärna kalla mitt ointresse för dåraktigt om det får dem att känna sig bättre till mods.

Sammantaget håller DD hög klass. Jag hoppas innerligt att den fortsätter så i pappersformat många år till. Nätvarianten är en pina att läsa med sökandet fram- och tillbaka på skärmen, samt zoomandet in och ut för att kunna läsa en artikel. En uppslagen papperstidning ger omedelbar överblick av innehållet. Något nätvarianten är usel på. Dessutom blir många personer med synfel och/eller andra sjukdomar utestängda.

Fortsätt ert goda arbete så lovar jag att inte bryta vår relation!

 

Kjell Åhsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons