Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett starkt Miljöparti stärker naturskyddet

/

Annons

Robert Svensson, medlem i den tyvärr oundgängliga föreningen Skydda Skogen, är förtvivlad över att vårbudgeten, jämfört med den senaste höstbudgeten, innehåller en minskning av den stora höjningen av anslagen för naturskydd. Av detta drar han slutsatsen att det inte spelar någon roll vilken regering vi har.

Men den slutsatsen är mycket förhastad, jag skulle vilja påstå att han inte ser skogen för bara träd. Diagrammet nedan visar vad som hände när Miljöpartiet 1998 började göra upp om budgeten med Socialdemokraterna, när Alliansen tog över mot slutet av 2006 och när Mp trädde in i regeringen 2014. Notera särskilt att diagrammet tar hänsyn till den i sig beklagliga minskningen av ökningen, men inte till den återställning som utlovas nästa år.

Bilden talar för sig själv. När MP påverkar budgeten stiger anslagen till naturvård, annars sjunker de. Och det går fortare uppåt med MP i regeringen än utanför. Det som inte syns är att alliansregeringen höjde ersättningen till markägare vid bildning av naturreservat till 25 % över marknadsvärdet samtidigt som anslagen sänktes. Sänkningen fick därför dramatiska och negativa effekter på möjligheterna att bevara vår biologiska mångfald.

Men i somras, med grön miljöminister, skyddades Ojnareskogen. Det satt hårt åt, beskedet kom sista dagen. Är det någon som tror att det beskedet kommit alls om inte MP funnits i regeringen? Visst inger det bekymmer att MP får kämpa så hårt för grön politik i regeringskoalitionen. Krafter som verkar åt andra hållet är starka, vilket valet av ny generaldirektör för Skogsstyrelsen tycks vittna om. Men för naturen gör det stor skillnad om regeringen är rödgrön eller blå!

Richard Holmqvist

Miljöpartist i Falun

För fler insändare, klicka här!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons