Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll dig till fakta, Britt Nordström!

/

Annons

I en debattartikel i DD den 2 november, skriver Britt Nordström som är regionchef för Teknikföretagen, att "Arbetskraftskostnaderna i Sverige för höga". Det måste väl hon säga, som representant för arbetsgivarna. Oavsett hur höga eller låga lönerna skulle vara, så kommer hon och hennes kollegor att anse lönerna för höga, det är så att säga deras jobb.

LÄS OCKSÅ Arbetsgivarna sågar fackens lönekrav

Men när hon i debattartikeln använder sig av fakta som uppenbarligen inte är sanna, då måste man bemöta Nordström. Jag vill inte säga att hon ljuger, men uppenbarligen är hon antingen dåligt påläst, alternativt okunnig om hur det förhåller sig. Jag vet inte vad som är värst! Men Britt Nordström, fakta finns tillgängligt, även för dig att ta del av. Så här är det : Avancerade ekonomier har hög produktivitet där varje insatt arbetstimme skapar stora värden. Den svenska ekonomin uppvisar totalt sett en högre produktivitet än OECD-genomsnittet. Källa: Ekonomifakta.se

LÄS OCKSÅ Insändare: "Snart är det avtalsrörelse"

Enligt Riksbanken, SCB och Bureau of Labour Statistics (OECD) så är arbetskraftskostnaden per producerad enhet i gemensam valuta följande : Index 2011 kv 4 = 100 och låg 1kv 2015 för Tyskland på index 111, för USA på index 135 och för Sverige på index 108. Vad säger det? Jo, att svenska arbetskraftskostnader utvecklats långsammare än våra viktigaste konkurrentländer i såväl OECD som EU-28. 

Skulle Sverige ha en sådan låg produktivitet och därmed ha en dålig konkurrenskraft, så skulle vi inte ha ett så högt och växande bytesbalanssaldo. 

LÄS OCKSÅ Ledare: "Kärnan i den svenska modellen"

Jag har jobbat i industrin i nära 50 år. Jag har alltid fått höra av arbetsköparna, att min lön varit för hög, att mina krav på löneökningar alltid har varit för höga och den "traditionen" kommer väl Britt Nordström att fortsätta säga, det vore tjänstefel av henne att inte tycka så, men det är likväl inte sant.

Allan Mattsson

Långshyttan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons