Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Beskattningen av vattenkraft borde stanna i de kommuner där kraften finns

Annons

Gällande de många vattenkraftverk som vi har i norra delen av Sverige så är orättvisan gällande beskattning helt orimlig. I dagsläget är beskattningen 2,8 % vilket innebär att 5,5 miljarder går direkt till statskassan, dessa medel borde stanna i de kommuner som alstrar den el som vi förbrukar. Så mycket som 90 % av den el som produceras kommer från de sju skogslänen i Norrland samt Värmland och Dalarna. Dessa områden har kommuner som kämpar med en ekonomi som bara visar minussiffror, men de gör allt för att det sociala skyddsnätet ska fungera enligt svensk lagstiftning.

Så länge storstaden har ström till sina kaffemaskiner och laddning för smartphones bryr de sig icke om oss i glesbygden.

LÄS OCKSÅ: Vattenfallspengar till vattenfallskommuner

Vattenkraften ska beskattas i den kommun som kraften finns, icke via en statlig beskattning, skriver insändarskribenterna. På bilden Suorvadammen högt upp i Lule älv.

Det skulle bli en ekonomiskt tillskott för många kommuner om beskattningen till staten överfördes till kommunerna där vattenkraften är belägen.

LÄS OCKSÅ: Debatt: De mindre kraftverkens betydelse för elförsörjningen förringas

Hela Sverige ska leva, de orden slungas ut hit och dit av ansedda politiker. Finns det någon verklig sanning bakom dessa ord från Stockholm? Nej! Så länge storstaden har ström till sina kaffemaskiner och laddning för smartphones bryr de sig icke om oss i glesbygden.

Det är graverande att vi i nämnda län enligt ovan betalat nästan sju miljarder mer i skatt än övriga Sverige. Varför denna straffbeskatta glesbygden? Är vi icke värda något?

Vattenkraften ska beskattas i den kommun som kraften finns, icke via en statlig beskattning.

Per Olov Olsén (M)

Hanni Andersson (M)

Daniel Brosius (M)

Christer Jaensson (M)

Torsby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons