Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Sanningen är att nästan inga asylsökande får stanna

Annons

Nästan ingen får stanna. Det är den grymma verkligheten. Ni som trodde något annat, här är förfärande siffror från det lokala planet, från en skola i Borlänge.

Nuläget är att av 44 asylsökande elever i denna skola har 42 fått avslag och två väntar på beslut. Före sportlovet var det 45 asylsökande men en fick permanent uppehållstillstånd.

För de flesta av de 42 som fått avslag är det första avslaget, ett beslut från Migrationsverket. För en del är det andra avslaget, de har överklagat första avslaget och fått en dom från Migrationsdomstolen. Deportationen kommer allt närmare, med allt vad det innebär.

Samma skola har haft drygt 50 elever som efter avslag lämnat Borlänge och de finns nu runt om i Sverige och i Europa.

Finns det något hopp? Ett hopp är att regeringen till slut erkänner hur illa ställt det är med säkerhetsläget i Afghanistan och stoppar utvisningarna. Ett annat, som många hoppas på, är förslaget om tillfällig lag om tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Detta förslag är, som framgår, mycket tillfälligt och ovisst och kritiserat från många håll. Men ändå – eleverna på skolan i Borlänge, och alla andra berörda, håller andan för vad som ska hända i riksdagen.

Katarina Nyberg, god man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons