Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Skattesmitarna tar sig runt alla system - frågan är vem som möjliggör det för dem

Annons

Vem och vilka är det som skapar/skapat dessa möjligheter att komma undan med att betala sina skatter? Vilka är det som arbetar för dåligt eller är ointresserade av att rätta till dessa möjligheter till skattesmitning? Hur kan det komma sig att de som vill smita undan med skatteinbetalningar är "smartare" än jurister på skattemyndigheten? Varför är media mer intresserade och skickligare i att upptäcka dessa skattesmitare än skattemyndigheten?

LÄS OCKSÅ: Greider: Goodbye, Leif Östling

Hur kan det komma sig att de som vill smita undan med skatteinbetalningar är

Den så kallade ekonomiska adeln och höga politiker ses ofta tillsammans på olika tillställningar där det handlar om affärer på hemma- eller exportmarknaden. Kan det i och med detta finnas en "comme-il-faut", alltså en slags tyst överenskommelse att inte rota för mycket i företagens skattehanterande?

LÄS OCKSÅ: Insändare: Skatteparadis är bunkrar där eliten gömmer sig för demokratin

Det är endast när media upptäcker dessa oegentligheter som politikerna reagerar och uttrycker sitt fördömande. Sveriges riksdag och regering vill gärna framställa Sverige som ett av jordens mest jämställda länder men det är mycket som "haltar" därvidlag. Sverige är också ett land för "fattiga och rika" där upplevelsen av det dagliga livet skiljer sig världar åt. Båda grupperna har svårt att förstå hur den andre lever sina liv. Näringslivets toppar och många av alliansens politiker ondgör sig ofta över de höga skatterna i Sverige men samtidigt har det aldrig funnits så många miljardärer som nu i Sverige. I Veckans Affärer publicerades siffror på antalet miljardärer 2015: "De svenska miljardärerna blir fler och rikare för varje år som går. Deras sammanlagda förmögenhet ligger idag på ofattbara 1800 miljarder kronor och i år har 156 stycken miljardärer fått sitt namn på listan".

Så Sverige måste vara ett bra land att leva i för att kunna skrapa ihop dessa rikedomar. Men så uttrycker sig naturligtvis inte näringslivet och alliansens representanter, det håller man gladeligen käften om.

Nils Karlsson, Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons