Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Sluta subventionera flyget, detta ohållbara transportslag

Annons

Inte nog med att flyget är befriat från alla typer av skatter, det är dessutom en starkt subventionerad bransch som kanske inte ens skulle överleva i en ärlig marknadskonkurrens. Det konstateras i en ny forskarrapport. Det finns en uppsjö av olika former av subventioner som går till tillverkare av flygplan, till dem som tillhandahåller infrastruktur och till flygbolagen själva, säger professor Stefan Gössling, en av forskarna bakom rapporten. Det handlar om många miljarder, hävdar han, och ifrågasätter om flyget över huvud taget skulle vara konkurrenskraftigt på marknadsmässiga villkor.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Flygskatten behövs för att minska utsläppen

Låt flyget bära sina egna kostnader som ett första steg i att på sikt kraftigt dra ner på det. Världens flygresor måste minska, inte öka, skriver Anika.

Resultatet, enligt rapporten, blir en överkapacitet inom flygbranschen som driver ner priserna och ökar efterfrågan med mycket skadliga effekter för miljön. Flyget är utan konkurrens det transportslag som skadar klimatet mest.

LÄS OCKSÅ: Replik: Utsläppen är en klassfråga - därför inte konstigt att flyget är viktigare för vissa

Så det är hög tid att kräva av våra politiker att de slutar subventionera detta ohållbara transportslag. Låt flyget bära sina egna kostnader som ett första steg i att på sikt kraftigt dra ner på det. Världens flygresor måste minska, inte öka!

Anika Agebjörn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons